Kendi Laboratuvar Testlerinizi Nasıl Yorumlarsınız?

Yayın Tarihi : 2019/01/07 00:49 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/24 13:34 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Doktorunuz sizden farklı nedenlerle laboratuvar testi isteyebilir.Sonuçlanan laboratuvar testleriniz hakkında ön bilgi sahibi olmak ve sonuç raporunda yaygın olarak kullanılan terimleri öğrenmek ve laboratuvar testlerinin yorumlanması hakkında ön bilgi sahibi olmak için aşağıdaki yazımızda merak ettiğiniz bilgileri bulabilirsiniz.
Kendi Laboratuvar Testlerinizi Nasıl Yorumlarsınız?

Kendi Laboratuvar Testlerinizi Nasıl Yorumlarsınız?

Doktorunuz sizden sağlığınız ile ilgili bilgi toplamak amaçlı aldığı kan, idrar, diğer vücutsal sıvılar veya doku örnekleri alması işlemine laboratuvar testi denir. Bazı laboratuvar testleri spesifik bir hastalığın veya durumun teşisi, görüntülenmesi veya takibi için kullanılır. Diğer testler ise daha çok vücudunuz ve organlarınız hakkında genel bilgiler verir.

Laboratuvar testleri sağlık sektöründe önemli bir rol oynarlar. Fakat sağlığınız ile ilgili tam bir resim çizmezler. Doktorunuz fiziksel testler, sağlık geçmişiniz ve diğer test ve prosedürler yardımıyla hastalığınızın teşhisi ve tedavisi konusunda bir karara varır.

Neden laboratuvar testlerine ihtiyacım var?

Laboratuvar testleri birden çok nedenler kullanılır. Doktorunuz sizden bir veya birden çok testi şu nedenlerle isteyebilir:

Belli bir hastalığı tespit etmek veya elemek

HIV testi bu durum için güzel bir örnektir. HIV virüsününü taşıyıp taşımadığınızı gösterir.

Bir hastalığın görüntülenmesi

Bu test belli bir hastalığa yakalanma riskinizi gösterir. Ayrıca bu test semptomları göstermesenizde hastalığı taşıyıp taşımadığınızı gösterir. Örneğin Pap testi rahim kanseri hastalığının görüntülenmesi içindir.

Hastalık veya tedavinin takibi

Daha önceden teşhis yapılmış olması durumunda laboratuvar testleri durumunuzun iyiye mi kötüye mi gittiği hakkında bilgi verir. Ayrıca tedavinin işe yarayıp yaramadığını da gösterir. Kan şekeri testi diyabet hastalığı ve tedavisi takibinde kullanılır. Ayrıca bazen bu hastalığın teşhisi içinde kullanılabilir.

Genel sağlığınızın kontrolü için

Laboratuvar testleri rutin checkuplar sırasında genelde yapılır. Doktorunuz bedeniniz ve organlarınızın geçen süredeki durumunu görmek için bazı testler isteyebilir. Bu testler hastalık semptomları ortaya çıkmadan önce hastalık teşhisinde yardımcı olur.Tam kan sayımı rutin olarak kanınızdaki bazı maddelerin sayımı için yapılır. Doktorunuza sağlığınız ve bazı hastalıklara yakalanma riskinizle ilgili bilgi verir.

Tahlil Sonuçlarım Ne Anlama Geliyor?

Laboratuvar sonuçları genellikle referans aralıkları olarak bilinen bir dizi sayı gösterir. Bu referans aralıklarına “normal değerler” de denir. Sonuçlarınızda şu şekilde bir ibare görebilirsiniz: “normal: 77-99mg/dl”.

Referans aralıkları sağlıklı insanlar üzerinde yapılan normal testler sonucu ortaya çıkar. Bu aralıklar tipik normal sonuçların nasıl gözükmesi gerektiğini gösterir.

Fakat her insan tek tip değildir. Bazı durumlarda, sağlıklı insanlarda bu aralıklar dışında değerler çıkabilirken, aynı zamanda sağlıksız insanlarda da değerler bu aralıklar içerisinde olabilir. Eğer sonuçlarınız referans aralıkları dışındaysa veya normal aralıklarda olmasına rağmen semptomlarınız varsa daha fazla teste ihtiyacınız vardır.
Ayrıca laboratuvar sonuçlarınız şu terimleri içerebilir:

Negatif veya normal

Test edilen hastalığın veya maddenin vücudunuzda bulunmadığını gösterir

Pozitif ve anormal

Test edilen hastalığın veya maddenin vücudunuzda bulunduğunu gösterir

Sonuçsuz,belirsiz, yeni numune ile teyidi uygundur

Test edilen hastalık veya madde hakkında vücudunuzda bulunduğuna dair kesin karar verilebilecek yeterli veri bulunamadı. Bu durumda daha fazla test uygulanması gerekecektir.
Vücudunuz veya organlarınız hakkında olan testler genellikle referans aralıkları göstericekken, hastalık teşhisi için yapılan testler yukarıdaki terimleri içericektir.

Yanlış pozitif ve yanlış negatif nedir?

Yanlış pozitif sonuç testin hastalığın veya durumun sizde bulunduğunu söylemesi fakat hastalık veya durumun sizde olmamasıdır.
Yanlış negatif sonuç testin hastalığın veya durumun sizde bulunmadığını söylemesi fakat hastalık veya durumun sizde olmasıdır.
Bu yanlış sonuçlar çoğu zaman ortaya çıkmazlar, fakat bazı testlerde veya doğru yapılmayan testlerde bu yanlış sonuçların ortaya çıkması daha olasıdır. Her ne kadar yanlış pozitif ve yanlış negatif sonuçlar çok yaygın olmasada, doktorunuz testleri birden çok kez tekrar ederek teşhisin doğruluğunu kontol edecektir.

Hangi faktörler tahlil sonuçlarımı etkileyebilir?

Testlerin doğruluğunu etkileyebilecek birçok durum vardır:

  • Bazı yemekler ve içecekler
  • İlaçlar
  • Stres
  • Yoğun antreman
  • Laboratuvar prosedürlerindeki çeşitlilik
  • Başka bir hastalık geçiriyor olmak

Laboratuvar testleriniz ile ilgili en doğru yorum ve değerlendirmeyi laboratuvar test ve tahlilini isteyen doktorunuz yapmalıdır.

Tahlil.com doktorları laboratuvar testleriniz hakkında ön bilgi sahibi olabilmeniz için TAHLİLMATİK geliştirdiler.
TAHLİLMATİK kullanarak tahlil sonuçlarınız hakkında ön bilgi sahibi olabilirsiniz.

TAHLİLMATİK kullanmak için tıklayınız.....

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?