Kılkurdu Tanısında Selofan Bant Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2022/09/21 09:44 •

Kıl kurdu (Enterobius vermicularis) genel olarak anüste kaşıntıyla kendini gösteren özellikle çocuklar olmak üzere yetişkinlerde de görülebilen yaygın bağırsak parazitidir.İnsanlarda bu parazitin tanısında kullanılan tahlil ise selofan bant testidir.

Kılkurdu Tanısında Selofan Bant Testi Nedir?

Kıl kurdu (Enterobius vermicularis) Nedir?

Kıl kursu genel olarak anüste kaşıntıyla kendini gösteren özellikle çocuklar olmak üzere yetişkinlerde de görülebilen yaygın bağırsak parazitidir. Kaşıntı özellikle geceleri daha sık hissedilmektedir.
Kıl kurdu tanısı rutin gaita tahlilleriyle konulmaz.Kıl kurdu tanısına özel olarak kullanılan Selofan Bant yöntemi bu konuda güvenilir bir testdir.

Selofan bant testi nedir?

Kıl kurtlarına yönelik güvenilir sonuç veren parazitolojik bir testdir.
Testin esası, dişi parazitlerin anüsten dışarı çıkarak perian*l bölgeye yumurtlamalarına dayanır.Bu sayede anüs etrafındaki deriye şeffaf bir plastik bant koyulur ve ardından mikroskop altında bu bantta kıl kurdu yumurtaları incelemesi yapılmaktadır.
Parazit genellikle gece yumurta yaptığından ötürü, sabahları dışkı yapmadan alınan örnek veya daha iyisi gece yatarken anüs çevresine koyulan bant mikroskopik incelemede doğru sonuçlar verecektir.
Alınan numune inceleme için laboratuvara götürülmelidir.Selofan bant testi parazitoloji ve/veya mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
V******** :

Hocam dr.sabaha karşı saat 05 30 da işlemi yapın dedi selofon bandı nekadar süre içerisinde labaratuara götürmek gerekiyor.nBirde.Gaita labaratuara götürme süresi nedir.


Cevap:

Yarım saati geçmemesine dikkat ediniz. Ancak bazı laboraatuvarlar farklı bilgi verebilir. 

m************ :

Hocam selofand bant steril midir? Eğer değilse steril olmaması sorun yaratmıyor mu acaba?


Cevap:

Steril kullanım halinde değildir ancak açık yaraya kullanılmayacak olan tıbbi malzemelerin steril olmaması sorun teşkil etmez.

?