Kırmızı Yanakların Sebebi Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/08/02 12:12 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/30 08:33 •

Al yanak ya da kırmızı yanak olarak bilinen durum aslında yüz bölgesinde kılcal damarların deri yüzeyine yakın olmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumu bir hastalık olarak kabul etmek doğru değildir.

Kırmızı Yanakların Sebebi Nedir?

Kırmızı Yanak Nedir?

Al yanak ya da kırmızı yanak olarak bilinen durum aslında bu durumdan muzdarip kişilerde yüz bölgesinde kılcal damarların deri yüzeyine yakın olmasından kaynaklanmaktadır. Bu aslında fizyolojik bir durum olup bir hastalık veya sağlık belirtisi veya göstergesi değildir. Genellikle bu durum kişilere rahatsızlık vermese de bazı durumlarda kişiler estetik kaygıyla rahatsız olmaktadır. 

Kırmızı yanak durumu aşırı heyecan veya sıcaklık değişimlerinde çok daha belirginleşir. Sebebi; yüzeye yakın olan damarlardan akan kan miktarının artmış olması ve yoğunlaşmasıdır. Yani nabız yükselmesi, adrenalin salgılanması gibi durumlar kan geçişini; buna bağlı olarak da yanakların kızarmasını sağlar. Bu durum bazı kozmetik kapatıcılar veya basit tedavi yöntemleri ile azaltılabilir. 

Çabuk Kızaran İnsanlar Nelere Dikkat Etmelidir?

Yüzeye yakın olan kan damarları; dış unsurlardan çok daha fazla etkilenir. Bu sebeple bu ciltleri korumak, normal ciltleri korumaktan daha zor ve önemlidir. 

Böyle bir cilt yapısına sahipseniz öncelikle aşırı sıcak ve aşırı soğuklardan cildinizi korumanız gerekir. Bunun için kışın atkı, yazın şapka ve güneş kremi kullanmayı özellikle ihmal etmemelisiniz. Bunun yanında; aşırı sıcak ve aşırı soğuk uygulamalarından kaçınmalı, yüzdeki ve özellikle yanak bölgesindeki tüyleri aldırmamalısınız. Bu durumlar kılcal damarları daha fazla etkileyerek, kızarıklıkların kronikleşmesini sağlayabilir. 

Ayrıca kozmetik ürünler bir miktar cilt tarafından emilir. Bu sebeple her kozmetik ürün kullanılmamalı, kullanılacak ürünün mutlaka zararsız olduğundan emin olunmalıdır. Aksi takdirde bu kadar yakın olan damarlardan kimyasallar emilecek ve vücuda istenmeyen etkileri gösterecektir. 

Aşırı kilo artışı da insanlarda kırmızı yanak sendromuna sebep olmaktadır. Sıkışan damarlar, yanakta daha belirgin bir hal alıyorlar ve özellikle vücut yüksek efor sarf ettiğinde aşırı kan pompalanması neticesinde kırmızı renk alıyorlar. Böyle durumda çare ise; tahmin edileceği üzere zayıflamaktır. Vücutta yağ tabakası azaldığında, damarlardaki daralmalar ve sıkışmalar da ortadan kalkacak ve kızarıklıklar azalacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?