Kış Aylarında Cilt Kuruluğuna Karşı Alınacak Önlemler

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/10/01 02:08 •
Cildimizin yumuşak ve dayanıklı olması için nemli olması gereklidir. Ancak kış aylarında soğuk havalar cilt kuruluğuna yol açmaktadır. Kış aylarında cilt kuruluğuna karşı mücadele etmek için bazı önlemlerin alınması uzmanlarca önerilmektedir.
Kış Aylarında Cilt Kuruluğuna Karşı Alınacak Önlemler

Cildimizin yumuşak ve dayanıklı olması için nemli olması gereklidir.Ancak kış aylarında soğuk havaya bağlı nem kaybı ve ısıtma sistemlerinin havadaki su ve nemi azaltması ile cildin nemli tutabilmesi zorlaşır.
Soğuk havalarda görülen ve cildin pul pul dökülmesine sebep olan cilt kuruluğu sıklıkla karşılaşılan bir sorundur.
Cilt kuruluğu vücudun tüm bölgelerinde görülebilir. Ancak, en sık yüzde, kollarda ve bacaklarda görülür. Çoğunlukla sadece hafif kuruluk ve pullanma şeklinde olurken nadiren kırmızı para şeklinde kızarık plaklar ve üzerinde beyaz kabuklanma şeklinde egzamalar da eşlik edebilir.
Kuruluğun, vücut kaşıntılarının en önemli nedeni olduğu unutulmamalıdır. Kaşıntıya bağlı olarak özellikle bacakların alt kısımlarında kaşıntılı yaralar oluşabilir. Cilt kuruluğu; şeker, tiroid, kansızlık, vitamin eksiklikleri gibi durumlarda daha sık gözlenir.
Cilt kuruluğunun en sık sebebi yapılan yanlış uygulamalardır. Bunlar; sık duş almak, vücut temizliği için duş jellerinin kullanımı, deterjanlar, sentetik iç çamaşırları, külotlu sentetik çoraplar, likralı kıyafetler, yün giysiler olarak sıralanabilir. Cilt kuruluğunda beslenme alışkanlıkları da etken olabilir. Bol sıvı tüketimi cilt sağlığı için çok önemlidir. Bunun dışında demir, çinko, B12 vitamin, biotin gibi pek çok vitamin ve mineral eksikliğinde cildin doğal yapısı bozulduğu için ciltte kuruma, kaşıntı ve egzamalar daha sık görülür. Bol sıvı, meyve ve sebze, kuru baklagiller tüketimi önemlidir. Fındık, badem, ceviz günlük olarak az miktarda tüketilmelidir. Katkı maddesi içeren gıdalardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
Kış aylarında duşun gün aşırı alınması önerilir. Duşlar kısa sürmeli ve ılık su ile alınmalıdır. Duş esnasında mümkün ise doğal sabunların kullanımı daha uygun olur. Duş jellerinden kaçınılmalıdır. Çok kuru ciltler için duştan çıkmadan yağlı özel balsamların kullanımı nem tutulumunu artırabilir. Vücuda kullanılan nemlendiriciler henüz vücut tam kurulanmadan sürülür ise daha faydalı olur. Yüzümüz, kış aylarında dış faktörlere en fazla maruz kalan vücut bölgesidir. Bu nedenle yüzümüze biraz daha özen göstermeliyiz. Yüz nemlendiricisi cilt tipine göre seçilmelidir.
Birçok kişi yüzünde hassasiyet sebebi ile gelişen pullanmayı kuruluk olarak değerlendirip yağlı nemlendiriciler kullanır, buna bağlı olarak yüzün diğer bölgelerinde siyah nokta ve sivilcelerde artış gözlenir.
Gün içinde yüzünüze su teması oluyor ise nemlendirici tekrarlanarak kullanılmalı. Yüz için sabun içermeyen yumuşak bir temizleyici, cildin türüne uygun olarak seçilmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?