Kök Hücre Bakımından Zengin Kordon Kanı

Yayın Tarihi : 2017/04/12 12:12 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/30 01:43 •

Kök hücre, farklı pek çok doku hücresine dönüşme özelliğine sahip oldukça değerli bir hücre tipidir

Kök Hücre Bakımından Zengin Kordon Kanı

Kök hücre, farklı pek çok doku hücresine dönüşme özelliğine sahip; oldukça değerli bir hücre tipidir. Kordon kanı ve plasenta yapısı, kök hücre bakımından oldukça zengindir. O nedenle doğum sonrasında göbek bağından alınan ve kök hücre bakımından zengin ‘kordon kanı sağlama bankaları’ kurulmuştur. Kordon kanının kullanımıyla kişinin ileride bazı kanser ve bağışıklık hastalıklarına yakalanması durumunda, uygulanacak tedavinin başarıya ulaşma ihtimalini arttırmaktır. 

Kök Hücre Nedir? Nasıl Çalışır?

Hücre; canlılığın en küçük yapı birimidir. Yani insanın her bir organı, bir araya gelmiş hücre yığınını işaret eder. Kök hücre, dönüşme yeteneğine sahip hücre demektir. Kısaca açıklamak gerekirse; her hücre başlangıçta aynı yapıya sahiptir. Ancak zamanla farklılaşma denilen olay başlar ve her hücre kendi yapacağı görev için özelleşir. Bu durumda kök hücre; henüz özelleşmemiş ve vücudun neye ihtiyacı varsa ona dönüşecek hücresi olarak nitelendirilir. 

Kök hücre en çok anne karnında bulunan bebekte vardır. Çünkü bebek için hücreler bir araya gelir, ancak hamileliğin ileri safhalarında, organlar oluştukça hücreler özelleşir. Bu sebeple kök hücre kaynağı kesinlikle kordon sıvısından elde edilir. 

Kordon Kanı Nasıl Saklanır?

Kordon kanı anneden alındıktan sonra çok iyi muhafaza edilmelidir. Çünkü bunlar canlı hücrelerdir ve canlılıklarını yitirdiklerinde hiçbir özellikleri kalmaz. Ayrıca bunları elde etmek de, günümüz teknolojisine rağmen çok kolay yapılabilen işlemler değildir. Bu sebeple özelleşmiş merkezlerin sayısı son derece az ve maliyeti yüksek teknolojilerdir. 

Bu merkezlerde, sadece bu işlemler yapılır ve son derece dikkatli olmak önem arz eder. Çünkü yapılacak küçük bir hata, büyük kayıplar doğurabilir. 

İsteyen her birey şartları yerine getirmek suretiyle kordon kanını saklayabilir. Ancak genetik hastalık taşıyan ailelerin, hastalıklara genetik yatkınlık gösteren bireylerin özellikle yaptırması tavsiye edilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?