Koku Alamama Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/07/13 11:21 • Güncelleme Tarihi : 2015/07/13 11:21 •
Sağlıklı kişiler için kokuları algılayabilmek sıradan birdurumdur, fakat koku kaybı yaşayan insanlar için bu durum mutsuzluk sebebidir
Koku Alamama Nedir?

Sağlıklı kişiler için kokuları algılayabilmek sıradan birdurumdur, fakat koku kaybı yaşayan insanlar için bu durum mutsuzluk sebebidir.Koku duyusunu sonradan kaybetmiş insanlar için bu durum daha zordur. Güzelkokulu bir çiçeğin, yemeğin ya da bozulmuş bir yiyeceğin kokusunu alamazlar.

Koku alamama duruma bağlı olarak geçici ya da kalıcı olabilir.Yaşlanma ve beyin tümörü varlığında yaşanan koku kaybı kalıcıyken, şiddetli birsoğuk algınlığı, grip ya da nezleden kaynaklanan koku kaybı kendiliğindengeçer.

 

Koku kaybının altında birçok sebep olabilir. Kafatravmaları, üst solunum yolu enfeksiyonu, burun ve sinüs hastalıkları en sıkkoku alma bozukluklarında ortaya çıkan sebeplerdir. Bununla birlikte hormonalrahatsızlıklar, kalıtımsal hastalıklar, diyabet, ilaç veya kimyasal madde tedavileri,beyin yaralanmaları, yaşlanma, Parkinson hastalığı, şizofreni, Alzheimerhastalığı, beyin felci, radyasyon tedavisi bunlardan bir kaçıdır.

Tedavi de nedene yönelik olmalıdır. İlaç tedavisininyeterli olmadığı durumlarda cerrahi tedavi veya koku fizik tedavisiyapılmalıdır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?