Koku Kaybı: Anosmi Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/01/06 23:26 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/29 13:47 •

Anosmi, temel olarak koku alma yetisinde kısmen veya tamamen kayıp yaşama durumu olarak açıklanabilir.

Koku Kaybı: Anosmi Nedir?

Anosmi Nedir?

İnsanda koku duygusunun tamamen kaybolmasına anosmi  denir. Koku duyunuz olmadan yemeğin tadı farklı olur, bir çiçeğin kokusunu alamazsınız ve farkında olmadan kendinizi tehlikeli bir durumun içinde bulabilirsiniz. Örneğin, kokuları tespit etme yeteneğiniz olmasaydı, gaz sızıntısının, yangından çıkan dumanın veya ekşimiş sütün kokusunu alamazdınız.

Tat ve koku bozuklukları sebebiyle bir çok kişi doktorlara başvurmaktadır. Bir çok kişi için anosmi, sinüziy, nezle veys soğuk algınlığından kaynaklanan şiddetli burun tıkanıklığının neden olduğu geçici bir rahatsızlıktır. Soğuk algınlığı sona erdiğinde kişinin koku alma duyusu geri gelir. Koku kaybı olarak da bilinen anosmi aynı zamanda COVID-19'un bir belirtisi de olabilir.

Anosmi burun içerisindeki hücrelerin işlev kaybından kaynaklanacağı gibi, burun tıkanıklığı veya sinir sistemi bozuklukları gibi nedenlerden de kaynaklanabilir. Tedavisi için öncelikle koku alma sistemindeki bozuk yapı tespit edilmelidir. Sonrasında uygun tedavi belirlenmelidir. 

Anosmi Nedenleri:

Soğuk algınlığı, alerjik nezlle, sinüs enfeksiyonu olarak da bilinen sinüzit veya kötü hava kalitesinden kaynaklanan burun tıkanıklığı, anozminin en yaygın nedenidir. Diğer anosmi nedenleri şunlardır:

1.Nazal polipler: Burun ve sinüslerde burun geçişini tıkayan küçük kanserli olmayan büyümeler.
2.Ameliyat veya kafa travması nedeniyle burun ve koku sinirlerinin yaralanması.
3.Kişinin pestisitler veya solventler gibi toksik kimyasallara maruz kalma.
4.Bazı ilaçların kullanımı: Antibiyotikler, antidepresanlar, antiinflamatuar ilaçlar, kalp ilaçları ve diğerleri dahil olmak üzere belirli ilaçlar.
5.Kokain bağımlılığı
6. Yaşlılık:Kişinin koku alma duyusu 30 ile 60 yaşları arasında en hassastır ve 60 yaşından sonra azalmaya başlar.
7.Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, multipl skleroz, beslenme yetersizlikleri, konjenital durumlar ve hormonal bozukluklar gibi belirli tıbbi durumlar.
8.Baş ve boyun kanserlerinin radyasyon tedavisi.

Anosmi Tedavisi

Anosminin nedeni soğuk algınlığı veya alerjiden kaynaklanan burun tıkanıklığıysa, genellikle tedaviye gerek yoktur ve sorun kendi kendine düzelir.  Ancak tıkanıklık daha da kötüleşirse veya birkaç gün sonra geçmezse doktorunuza görünmelisiniz.

Burunda nazal bir polip veya büyüme mevcutsa tıkanıklığı gidermek ve koku duyunuzu yeniden kazanmak için ameliyat gerekebilir.Bunun araştırılması için kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına başvurmalısınız.

AnoSmi her zaman tedavi edilemez, özellikle de nedeni yaşlılık ise. 

Sigara içiyorsanız bırakın. Sigara içmek koku alma duyunuz da dahil olmak üzere duyularınızı köreltebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?