Kurumayan Sebze Hastalık Yapıyor

Yayın Tarihi : 2018/05/15 12:40 • Güncelleme Tarihi : 2021/09/28 11:17 •

Listeria bakterisi; ishal karın ağrısı gibi rahatsızlıkların sebebi olur

Kurumayan Sebze Hastalık Yapıyor

Bakteriler, iyi ve kötü karakterli olarbilir. İyi karakterli bakteriler, canlı yaşamı icin gerekli ve sağlıklı bakterilerken, kötü karakterli bakteriler, hastalık etkenidir. İyi karakterli bakterilerin en güzel örneği, besinlerin sindirim ve emilimini sağlayan, hazımsızlığı ve mide bağırsak hastalıklarını engelleyen, bağırsak bakterileridir. Listeria bakterisi ise hastalık etkeni olan kötü karakterli bir bakteridir. Listeria bakterisi;; ishal karın ağrısı gibi rahatsızlıkların sebebi olur. Bu bakteri için en uygun yaşam koşulu, su ortamıdır. 

Bitkiler yağmur suyuna maruz kaldıklarında ve sulandıklarında, bu bakteriler bitkiye geçer. Bu sebeple bitki hasatları, sulamadan ve ya yağmurdan bir gün sonra yapılmalıdır. Market ve pazarlardan aldığınız meyve ve sebzeler için de, nasıl toplandığını bilmediğinizden, güzel yıkamaya özen gösterin.

Yıkama, meyve ve sebzelerde en temel unsurdur. Çünkü bitkinin yetiştirme, toplanma, bakım yapılma durumları bilinemez ve kontrol edilemez. Ancak temizleme ve bu şekilde tüketme, tamamen sizin elinizde olan bir unsurdur. Bu unsur hakkıyla yerine getirildiğinde, hastalıklar büyük oranda besinin dışında bırakılmış olur. 

Doğru yıkama için pek çok yöntem vardır. Sirkeli suda bekletmek, yıkama suyuna karbonat eklemek, akan suyun altında bolca ve ovalayarak yıkamak bu unsurlardan bazılarıdır. Ancak dikkat ederseniz her temizlik çeşitinde baş rolde su vardır. Yani; suyun temiz olması aslında en önemli unsurdur. Doğru yıkama sayesinde, bitkiler hem zararlı bakterilerden arınacak, hem de kimyasal ilaç kullanılmışsa bunların etkisi azaltılacaktır. 

Zararlı Bakteriler Neden İshal Kusma Yapar?

Vücudu doğru dinleyip anladığınızda, aslında kendini çok güzel ifade eder. Eğer tükettiğimiz bir besin size faydalı olmadıysa; mide ve bağırsak hastalanır. Yani ishal ve kusma yoluyla, vücut bol su kullanarak bu unsurlardan kurtulmak ve arınmak ister. Bu durumda; ishal ve kusma bir hastalıktan ziyade, vücudun savunma mekanizmasıdır. Bu sebeple özellikle ishali durdurmak doğru bir yöntem değildir. Aksine vücudun hızlıca bu unsurdan kurtulması için ishalin devam etmesi gerekir. Aksi takdirde içeride kalan zehir, bağırsak rahatsızlıklarını devam ettirecektir. İshali durdurmak yerine, bol sıvı tüketerek, vücudun iyon dengesini korumak gerekecektir. Midedeki zehir bittiğinde ise, kusma kendiliğinden duracaktır zaten. Bu sebeple müdahale gerektirmez. 

Ancak 3 günü geçen ishal ve kusma şikayetlerinde artık vücudun iyon dengesi iyice bozulacağından ve sıvı takviyesi yetersiz kalacağından serum desteği alınması gerekir ki; kesinlikle doktora başvurulmalıdır. 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?