Kusarak Zayıflamak Bir Yöntem midir? Bulimiya Nevroza Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/09/18 10:11 • Güncelleme Tarihi : 2022/02/11 13:49 •

Bir çeşit yeme bozukluğu olarak tanımlanan bulimiya nevroza, sanıldığından çok daha yaygın olarak görülen bir hastalıktır.

Kusarak Zayıflamak Bir Yöntem midir? Bulimiya Nevroza Nedir?

Bir çeşit yeme bozukluğu olarak tanımlanan bulimiya nevroza, sanıldığından çok daha yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Bulimiyada kişi, özellikle yalnızken aşırı besin tüketir ve tükettiği bu besinleri çoğunlukla kusma yolu ile vücudundan uzaklaştırır. Bazı durumlarda kusma yerine aşırı egzersiz yapma da gözlenmiştir. Kişinin vücut dengesini yıpratan bu durum uzun sürede kişide ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.  

Bu hastalık, pek çok genç tarafından uzun süre, zayıf kalma yöntemi olarak kullanılmıştır. Neyse ki, şimdilerde daha fazla bilgiye ulaşabilen gençler, bu yöntemin zararlı olduğunu anlayıp, çoğunlukla terk etmişlerdir. 

Kusma Zayıflamada Nasıl Bir Yöntem?

Bulimiya nevrozayı kullanarak zayıf kalma yöntemi aslında çok basit bir teoriye dayanır. Kişi sevdiği besinleri tüketir. Ancak bunların vücutta dolaşıma etkisi olmaması, yağ olarak depolanmaması için, henüz sindirilmeden yeniden vücuttan kusmak suretiyle çıkarır. 

Kusarak Zayıflamanın Zararları Nelerdir?

Kusmak, normalde vücudun bir savunma mekanizmasıdır. Dikkat ederseniz, vücut zehirlenmelerde en çok kusar. Bu vücuda yabancı bir maddenin girdiği ve bunun dışarı çıkarılmasının istendiğinin habercisidir. Yani vücut, kusmak suretiyle zehirli maddeyi dışarı atmak ister. 

Haliyle kusma eylemi bir rutin değildir. Midede bir kapakçık vardır. Bu kapakçık mideye besinler geldiğinde açılır ve asıl amacı, midedeki besinleri ağıza geri göndermemek ve sindirimin içeride yapılmasını sağlamaktır. Vücutta kusma eylemi çok yapıldığında bu kapak gevşer ve maalesef artık istemesenizde reflü hastası olursunuz. Yani yediğiniz her besin, yeniden ağıza gelir. Ve bu kapağı onarmanın tek yolu ameliyattır ancak bu da kesin çözüm değildir.

Bir başka zararı da, baş dönmesidir. Kusma eylemi, vücudun akışının tersine bir hareket olduğundan, kişi bunu yapmak için ekstra efor sarf etmek zorunda yani öğürmelidir. Öğürmek, boğaz dokusuna zarar verir ayrıca kafaya doğru yapılan bu basınç, beyin dokusunun da zarar görmesine yol açabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?