Laparoskopik (Kapalı) Safra Kesesi Ameliyatı Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/05/31 11:40 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/11 12:49 •

Safra kesesi veya safra yollarında enfeksiyon, taş veya tıkanıklık varsa ameliyat yapılabilir.Laporoskopik cerrahi de safra kesesi ameliyatları arasında önemli rol almakta olan bir cerrahi operasyondur.

Laparoskopik (Kapalı) Safra Kesesi Ameliyatı Nedir?

Safra kesesi veya safra yollarında enfeksiyon, taş veya tıkanıklık varsa ameliyat yapılabilir. Safra taşlarının tedavisi için ameliyat dışında taş eritme veya taş kırma operasyonu da kullanılmaktadır.

Safra Kesesi Ameliyatı Öncesi ve Ameliyat Sırasında Neler Gerçekleşir?

Safra kesesinin cerrahi şartlarda çıkarıldığı ameliyat açık veya laparoskopik (kapalı) şekilde yapılabilir. Laporoskopik ameliyatlar son zamanlarda açık ameliyatlara göre daha fazla tercih edilmektedir. Çünkü; ameliyat sonrası oluşabilecek sorunlar, ağrı kesici kullanımı, hastanede yatış süresi ve iyileşme süresi laparoskopik ameliyatta daha azdır.

Safra kesesi ameliyatından önceki gün hasta hastaneye yatırılır. Ameliyattan önceki gece saat 12:00’den itibaren aç kalması gerekir. Ameliyattan önce hasta idrarını yaparak mesanesini boşaltmalıdır.

Safra kesesi ameliyatında hasta genel anestezi ile uyutulur. Son zamanlarda tercih edilen laparoskopik yöntemde karın bölgesine 4 adet 1-3 cm’lik açıklık oluşturulur. Karın içine karbondioksit verilerek organları görmek kolaylaştırılır. Kamera ile safra kesesi dahil karın içi organlar incelenir. Daha sonra safra kesesi ameliyatında kullanılan aletler ile safra kesesi karaciğerden ayrılır ve 10 mm. Kesikten dışarı çıkarılır.

Safra kesesi ameliyatı sonrası dikişler estetik dikiş olarak atılır. Estetik dikiş, görsel olarak hastaya rahatsızlık vermemeyi amaçlar. Safra kesesi ameliyatının süresi en az 15 dakika en fazla 1 saattir. Hastanın sağlık durumuna göre bu süre daha da uzayabilir.

Ameliyat Sonrası Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

Ameliyattan sonra hastada bulantı, kusma, sağ sırt veya omuzda ağrı görülebilir. Ameliyat günü akşamı hasta sıvı beslenmeye başlayabilir. Daha sonra yumuşak gıdalar yemeye başlar ve zaman geçtikçe katı gıdalara başlayabilir. Diyeti, hastanın ve ameliyatın durumuna göre doktor belirlemelidir.

Safra kesesi ameliyatı sonrası aşırı yağlı gıdalardan (fındık gibi kuru yemişler, yumurta sarısı, çikolata vb.) uzak durulmalıdır. Safra kesesi ameliyatı olan hastalar günlük hayatlarında yediği öğünlerden daha azını yemelidir ve kendilerinde gaz yaptığını bildikleri besinleri ameliyattan sonra yememelidirler. Gaz, karın içi basıncını arttıracağı için ağrı ve rahatsızlığa sebep olur.

Safra kesesi ameliyatı olan hastalar genellikle ameliyat akşamı veya ameliyattan sonraki gün taburcu edilir. Ameliyat sonrası iyileşme dönemi ise bir haftadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?