Lejyoner Hastalığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/07/12 14:22 • Güncelleme Tarihi : 2017/07/12 14:22 •
Lejyoner Hastalığı, L
Lejyoner Hastalığı Nedir?

Lejyoner Hastalığı, L. Pneumophilia adı verilen bakterinin neden olduğu pnömoni yani zatürre hastalığı olarak tanımlanmaktadır.
Hastalığa etken olan bakteri,  nemli ortamlarda ve akarsu ya da göllerde yaşar ve bu ortamlarda uzun süre canlılığını koruyabilmektedir.
Bakteri bu özelliği sebebiyle klima sistemlerinde de yaşayabilmekte ve bu sistemde oluşan aerosollerin ortamda bulunan insanlarca soluması sonucu akciğere yerleşerek hastalığa etken  olmaktadır.
Lejyoner hastalığına  halk arasında klima hastalığı denilmesinin nedeni de budur. Hastalığa etken  olan bakteri büyük oteller ya da buna benzer kuruluşların su sistemlerine doğal kaynaklardan bulaşabilir ve bu sistemler içerisinde bakım ve dezenfeksiyon koşullarına uyulmadığı takdirde üreyebilir.
Su sisteminde üreyen bakteriler su boruları, banyo armatürleri gibi çeşitli ortamlarda üremelerin devam ederek suyun kullanımı sırasında oluşan aerosollerin solukla akciğere alınması sonucu hastalığa sebep olmaktadır.
Lejyoner hastalığının tedavisi ve tanısı göğüs hastalıkları uzmanları ve/veya enfeksiyon hastalıkları uzmanlarınca yapılmalıdır.
 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?