Meme Kanseri

Yayın Tarihi : 2022/12/12 12:58 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/12 12:59 • Yazar: Uz.Dr.Özlem Altay Kaptan

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 1-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. DSÖ Küresel Meme Kanseri Girişimi'nin amacı, küresel meme kanseri ölümlerini yılda %2,5 oranında azaltmak ve böylece 2020 ile 2040 yılları arasında küresel olarak 2,5 milyon meme kanseri ölümünü önlemektir.

Ülkemizde Sağlık Bakanlığımız tarafından bu ayda çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Meme kanseri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen ve yaşam kaybına neden olan kanser türüdür

Meme Kanseri

Meme kanseri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen ve yaşam kaybına neden olan kanser türüdür. Bir yıl içinde ülkemizde yaklaşık 18.000 kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır. Her 8 kadından biri meme kanserine yakalanırken, hastaların ancak yüzde 35'ine erken tanı konabildiği belirtildi. Erkeklerde meme kanseri kadınlara oranla çok daha az sıklıkla (tüm meme kanserlerinin %1’inden azı) izlenmektedir.

Meme kanseri, meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkmaktadır. Yapılan çalışmalarda meme kanserinin erken evrede hiç bir belirti göstermediği bu nedenle, kadınların meme kanserinin erken tanısı için kendi kendilerine meme muayenesini yapmaları diğer yöntemlerden daha fazla yardım edici ve maliyet gerektirmeyen bir potansiyele sahip olduğu bildirilmiştir. Kadınlarımıza 20 yaşından sonra her ay kendi kendine meme muayenesi yapmayı önermekteyiz.

Mamografi, 40-69 yaş aralığında; yakınması olmayan kadınlarda meme kanserinin erken tanısı için yapılır. 2 yılda bir çekilir.  Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır.

Meme Kanserinin Belirtileri


Memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun elle hissedilmesi, memenin tamamının veya bir kısmının şişmesi, meme ucunda ağrı veya akıntı, meme derisinde kaşıntı, portakal kabuğu görünümü, şekil değişikliği, kızarıklık, kabuklaşma, kalınlaşma, koltuk altında veya köprücük kemiği etrafında yumru, bu kanser türünün en yaygın belirtisi olarak biliniyor. Bu belirtilerden herhangi biri ortaya çıkmışsa vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.

Tüm kanserlerde olduğu gibi; sebze ve meyveden zengin, uygun koşullarda hazırlanmış gıdaların tüketimi ile sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yerleştirilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması, sağlıklı kiloda olma, sigara ve alkol kullanımından uzak durma ile meme kanseri riski azaltılabilmektedir. Aile hekimine danışılarak sağlıklı kiloda olunup olunmadığı öğrenilebilir. Emzirmenin meme kanserinden koruduğuna dair çok sayıda çalışma bulunduğu için tüm annelerin bebeklerini en az 2 yıl süreyle emzirmeleri önerilmektedir.

Meme Kanseri Risk Faktörleri

Meme kanserinde yaşam şekliyle ilişkili, değiştirilebilir risk faktörleri aşağıdaki gibidir: 

Fazla kilolu ya da şişman (obez) olmak
Yeterli fiziksel aktivite yapmamak (hareketsiz bir yaşam sürmek)
Hiç doğum yapmamış ya da ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış olmak
Doğum kontrol hapı ve iğnesi kullanmak
Menopoz sonrası hormon tedavisi almak
Alkol kullanmak: Özellikle günde 1 bardaktan (1 bira, 1 bardak şarap, 1 duble sert alkollü içecek) daha fazla alkol tüketimi riski daha çok arttırmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?