Memede Kızarıklık ve Döküntülerin Nedeni Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/03/22 16:17 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/01 12:45 •

Meme üzerinde veya çevresinde görülen kızarıklık ve döküntüler alerjik bir belirti olabileceği gibi bir cilt hastalığının da habercisi olabilir.

Memede Kızarıklık ve Döküntülerin Nedeni Nelerdir?

Meme üzerinde veya çevresinde görülen kızarıklık ve döküntüler alerjik bir belirti olabileceği gibi, bir cilt hastalığının da habercisi de olabilir. Kaşıntı ile kendisini gösteren bu tip kızarıklıklar, genellikle vücudun diğer bölgelerinde de yayılış gösterir. Bu kızarıklar ve döküntülerin takip edilmesi gerekir. İhtiyaç duyulursa merhem veya ilaç tedavisi uygulanmalıdır.

Meme Dokusu

Meme dokusu, ince bir dokudur. Bu sebeple cilt hastalıkları bu bölgede kolayca yayılış gösterebilir, ortaya çıkabilirler. Ayrıca meme dokusunun içinde olan kistler de dış kısımda kaşıntılara sebep olabilir. Bunlar genelde tehlikeli olmayan kistlerdir.

Meme dokusunda kaşıntı ve kızarıklığın bir diğer sebebi de, nefes almayan dokulardır. Özellikle sütyenlerle devamlı olarak sıkışmış, terlediği halde sütyen değiştirilmez veya hava almayan sütyenler kullanılırsa, bunlarda memenin hava almamasını sağlar ve meme kaşıntıları meydana gelir. Böyle durumda pamuklu sütyenler kullanmak, gece yatarken sütyeni çıkarmak, banyo esnasında memeleri keselemek; meme kaşıntısını ortadan kaldıracaktır.

Meme dokusu normal dokulardan çok daha ince ve hassas olduğu için, diğer kremlerin bu bölgeye uygulanması doğru değildir. Bu bölgeler için özelleşmiş kremler kullanılmalıdır. Eğer meme yüzeyi değişimi, döküntüsü, kızarıklığı durumları varsa bunlar mutlaka doktor kontrolünde iyileştirilmeli, doktorun yazdığı ilaçlar kullanılmalıdır. Aksi takdirde kullanılan kremler; meme dokusunda kalınlaşmalar, kıllanmalar ve kalıcı lekelenmelere sebep olabilir.

Tüm Vücut Cilt Döküntüleri

Cilt döküntüleri eğer sadece memede değil, tüm vücutta varsa, bu durumda öncelikle kişinin karaciğer durumuna bakılmalıdır. Karaciğer eğer sağlıklı ise, bulaşıcı ve kronik cilt hastalıkları gelir akıllara. Bu durumda hastanın genel durumu kontrol edilmeli ve doğru teşhis konduktan sonra tedaviye başlanmalıdır. Cilt hassas bir doku olduğu için öyle her ilaç kullanılamaz. Yanlış kullanılan kremler, kalıcı lekelenmeler ortaya çıkarabilir. Kişi hem iyileşmediği gibi, hem de yeni bir cilt problemi ile karşı karşıya kalır. Ayrıca cilt kremleri, vücut tarafından emilir. Hatta gebelik varsa, kan yoluyla bebeğe dahi ulaşabilir. Bu sebeple kullanılan kremin içeriği bilinmeli ve doğru dozlarda alınmalıdır. Halk arasında farklı durum ve kişilere iyi gelmiş kremler, size iyi gelmeyebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?