Mide Balonu Çeşitleri

Yayın Tarihi : 2022/03/07 17:14 • Güncelleme Tarihi : 2022/03/09 12:54 •

Zayıflamak isteyenler için alternatif bir yöntem olarak son dönemlerde mide balonu tercih edilmektedir. Mide balonu diyet veya sporla verilemeyen fazla kiloların vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Cerrahi bir işlem gerektirmeden yapılabilen bu tedavi oldukça ilgi görmektedir. Ayrıca belirtmeliyiz ki şimdiye kadar icat edilmiş birçok farklı Mide balonu bulunmaktadır. Bu bağlamda mide balonu çeşitleri de tedavide etkili olan nitelikler kapsamındadır.

Mide Balonu Çeşitleri

Mide Balonu Çeşitleri

Zayıflamak isteyenler için alternatif bir yöntem olarak son dönemlerde mide balonu tercih edilmektedir. Mide balonu diyet veya sporla verilemeyen fazla kiloların vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Cerrahi bir işlem gerektirmeden yapılabilen bu tedavi oldukça ilgi görmektedir. Ayrıca belirtmeliyiz ki şimdiye kadar icat edilmiş birçok farklı Mide balonu bulunmaktadır. Bu bağlamda mide balonu çeşitleri de tedavide etkili olan nitelikler kapsamındadır.

Eğer mide balonu tedavisi yaptırmayı planlıyorsanız öncesinde bu süreç hakkında detaylı bilgiye sahip olmanız önemlidir. Aynı zamanda herkes için mide balonu tedavisi önerilmemektedir. Bu kapsamda mide balonunu kimlerin kullanabileceği konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Mide balonu tedavisi konusunda detaylı bilgiye erişmek için Op. Dr. Ceyhun Aydoğan ile iletişime geçebilirsiniz.

Mide Balonu Tedavisi Nedir?

Günümüzde fazla kilolarından rahatsız olan kişiler için mide balonu fazlasıyla tercih edilen bir yöntemdir. Özellikle de basit ve zorlu bir süreç sunmadığından da hastalar açısından kurtarıcı olmaktadır. Mide balonu çeşitleri değişiklik gösterse de hepsi aynı maksat için tedavide uygulanmaktadır. Ortalama 6 – 12 aylık bir süreci kapsayan tedavi sonrasında mide balonu çıkartılmaktadır.

Mide balonu tedavisinde mideye çeşitli yöntemler kullanılarak mide balonu yerleştirilmektedir. Böylece hastanın tokluk hissini daha yoğun hissetmesi sağlanır. Bununla birlikte daha az yemek yemeyle dahi doymanız mümkündür. Kısa süre içerisinde kilo vermeye başlayarak istediğiniz sonuca 12 ayda ulaşabilirsiniz. Tabii bu tedavi sürecinde doktor kontrolü oldukça önemli noktalardan biridir.

Mide Balonu Nasıl Takılır?

Hastalara mide balonunun nasıl takıldığı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bu kapsamda belirtmeliyiz ki mide balonu çeşitlilik gösterdiğinden mideye yerleştirilme sürecinde de farklılıklar oluşabilmektedir. Kullanımı en yaygın olan mide balonları endoskopi aracılığı ile mideye takılmaktadır. Bir diğer yöntem ise yutularak mideye oturan mide balonlarıdır. Bu tür mide balonlarında doktor müdahalesi de bulunmamaktadır.

Mide balonunun mideye takılmasından önce hastanın tetkikleri yapılmakta ve muayenesi gerçekleştirilmektedir. Daha sonrasında ise uygun görülen mide balonu çeşitleri arasından biri hastanın midesine yerleştirilmektedir. Bu sayede mide balonu tedavi sürecine de başlanmış olur.

Mide Balonu Çeşitleri Nelerdir?

Şimdiye kadar icat edilmiş olan birçok farklı mide balonu bulunmaktadır. Bu doğrultuda ilgili kişiler tarafından mide balonlarının türlerinin neler olduğu merak edilmektedir. Belirtmeliyiz ki mide balonu çeşitleri ilk olarak 1938 yılında icat edilmiştir. Günümüzde de halen bu alanda çeşitli çalışmalar sürdürülmektedir. Aynı zamanda mide balonları kendi içlerinde farklı niteliklere de sahiplerdir. Mide balonunun ham maddesinde veya yapısından farklılıklar görülebilmektedir.

Aşağıda sizlere maddeler halinde mide balonu tedavisinde kullanılan mide balonu çeşitleri ve isimlerini sıraladık. Belirtmiş olduğumuz mide balonları FDA ya da CE tarafından onaylı bir şekilde sağlık alanında kullanılmaktadır.

  • OrberaTM
  • Reshape DuoTM
  • The Spatz3 Adjustable Balloon System
  • Elipse Mide Balonu
  • Obalon Balloon System
  • MedSil
  • Medicone

Orbera TM Mide Balonu

Sağlık sektöründe en çok kullanılan mide balonu çeşitlerinin başında Orbera TM gelmektedir. Orbera TM mide balonu hem FDA hem de CE onaylı bir şekilde bizleri karşılamaktadır. Bu bağlamda dünya genelinde birçok hekimin öncelikli mide balonu tedavi yöntemi olarak da nitelendirilebilmektedir. Bunun yanı sıra Orbera TM mide balonu silikon yapıdadır. Endoskopi yardımıyla hasta midesine yerleştirilir. Tedavi süreci ise 6 ay kadar olarak belirtilmektedir. Tedavi tamamlandıktan sonra da yine endoskopi ile hasta midesinden mide balonu alınmaktadır. Genel anlamda mide balonu çeşitleri arasında en bilinen türlerden biridir.

Elipse Mide Balonu

Elipse mide balonu çeşitleri arasında en çok bilinenlerden biri olarak bizleri karşılar. CE onaylı olan mide balonu FDA tarafından henüz onay almamıştır. Allurion Technologies tarafından sağlık sektöründe kullanılmaya başlamıştır. Polimer film yapıda olan mide balonu 450 – 550 ml sıvı şeklinde bir yapıya sahiptir. Yutularak hasta midesine yerleştirilmiş olur. Aynı zamanda tedavi süreci için de belirlenen zaman dilimi 4 aydır. 4 ay sonrasında dışkı yoluyla mide balonu doğal olarak hastanın vücudundan atılmış olur. Elipse mide balonu hakkında daha fazla bilgi alabilmek için Op. Dr. Ceyhun Aydoğan ile iletişim kurabilirsiniz.

The Spatz3 Adjustable Balloon System

Yaygın olarak tercih edilen mide balonu çeşitlerinden bir diğeri de The Spatz3 Adjustable Balloon System olarak karşımıza çıkar. Henüz FDA tarafından onaylanmamış bir mide balonu olsa da CE tarafından onaylıdır. Ayarlanabilir bir silikon yapıda olan bu mide balonlarının tedavi süreci 12 ay kadar sürmektedir. Hasta midesine 1 adet The Spatz3 Adjustable Balloon System takılarak tedaviye başlanır. Mide balonunun yerleştirilip çıkartılma işlemleri ise endoskopi eşliğinde yapılmaktadır. Gerekli görüldüğü durumlarda hastanın belirli bir kısmı uyuşturulabilmektedir.

Mide Balonunu Kimler Kullanabilir?

Sağlık sektöründe mide balonu tedavisi için genellikle birçok yöntemi denediği halde kilo veremeyen kişiler tercih edilir. Sporla veya diyetle kilo vermeyi başaran hastalar için bu yöntem önerilmemektedir. Bunun yanı sıra bazı rahatsızlıkları olan hastalar için de sağlıklı bir yöntem olarak kullanılmamaktadır. Bu nedenle aşağıda sizlere sıralamış olduğumuz durumlara sahipseniz mide balonu kullanmamalısınız. Eğer belirttiğimiz durumlar dışında herhangi bir sağlık probleminiz bulunmuyorsa, doktor kontrolünde mide balonu tedavisi alabilirsiniz.

  • Mide fıtığı
  • Aşırı asit reflüsü
  • Alkol veya uyuşturucu bağımlılığı
  • Kronik steroid veya bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi alma
  • Hamilelik veya emzirme
  • Obezite ameliyatı deneyimi

Tüm bu durumlardan en az biri varsa mide balonu sizin için uygun olmayabilir. Ayrıca belirtmeliyiz ki mide balonu tedavisi 18 yaşını doldurmuş reşit bireyler için uygulanmaktadır. Mide balonu çeşitleri de bu kapsamda hasta sağlık durumuna göre değerlendirilmektedir.

Mide Balonu Tedavisinin Yan Etkileri Nedir?

Her tıbbi işlemde veya müdahalede bazı yan etkiler görülebilmektedir. Mide balonu için de bu durum geçerlidir. Ancak hayati bir tehlike oluşturmayacak türden beklenilen bazı belirtiler söz konusudur. Genellikle mide balonu mideye yerleştirildiğinde hasta vücudu, vücuda yabancı cisim geldiği için tepkide bulunur. Bu tepki ile hastanın midesinde yanma veya bulantı oluşabilir. Buna bağlı olarak da ilk üç gün içerisinde kusma veya karın ağrısı yaşanması mümkündür.

Mide yanması, kramp, kusma gibi yan etkilerin yanı sıra takılan mide balonuçeşitleri ve türlerine göre yan etkilerde değişiklik oluşabilir. Özellikle ilk dönemlerde ekstra bir yan etki görmemek için çok fazla yemek yemeden sıvı ağırlıklı beslenmeniz önerilir. Bu sayede vücudun mide balonuna alışması için zaman tanınmış olur.

Mide Balonu Çıkarma İşlemi

Doktor tarafından belirlenen süreç boyunca midede duran mide balonu, tedavi tamamlandığında çıkartılır. Bunun için alternatif birkaç yöntem söz konusudur. Genellikle endoskopi ile yerleştirilen mide balonu çeşitleri yine endoskopi ile hastanın midesinden alınmaktadır. Bu süreç öncesinde mide balonu söndürülür ve endoskopiyle kısa sürede hasta vücudundan çıkartılır. Bir diğer yöntem ise kapsül şeklinde yutularak yerleştirilen mide balonlarının doğal yollar ile vücuttan atılmasıdır.

Tedavi süreci tamamlandığında mide balonu kendiliğinden söner ve bağırsaklardan dışkı yoluyla atılır. Böylece herhangi bir şekilde cerrahi müdahaleye de gerek duyulmaz. Bazı durumlarda mide balonunun patlaması da görülmektedir. Bu esnada mide balonu hasta farkında dahi olmadan dışkı ile vücuttan atılabilmektedir. Bu konu hakkında daha detaylı bilgiler için Op. Dr. Ceyhun Aydoğan ile irtibata geçebilirsiniz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?