Miyom Nedir? Neden Olur? Nasıl Alınır?

Yayın Tarihi : 2019/03/25 12:40 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/21 14:17 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Miyom; rahimde bulunan miyometriyum adı verilen kas tabakasının üstünde, anormal olarak büyüyen, iyi huylu düz kas hücreleridir.

 

Miyom Nedir? Neden Olur? Nasıl Alınır?

Miyom; rahimde bulunan miyometriyum adı verilen kas tabakasının üstünde, anormal olarak büyüyen, iyi huylu düz kas hücreleridir.

Miyom neden olur?

Miyomun sebebi henüz bilinmese de, genetik yatkınlık önemli unsurlardan biridir. Anne ve ananede bulunan miyom, sonraki nesile de aktarılabilir. Miyom, östrojenin etkisiyle sayısı artan veya büyüyen hücrelerdir. Yani; östrojen içerikli tedavilerde ve gebelik gibi östrojeni doğal olarak artıran hormonal süreçlerde de miyomlar büyüyebilir.

Bu sebeple denebilir ki; menopoz döneminde östrojen seviyesi azaldığından miyomlar küçülerek kaybolur.

Miyomun sebep olduğu klinik durumlar nelerdir?

Topluma oranla bakıldığında her 4 kadından 1’inde miyom bulunur. Miyomun durumuna, konumuna, büyüklüğüne göre değişen hasta şikayetleri vardır. Bazı miyomlar hiç ağrı yapmaz, bu miyomlar rutin bir kadın doğum muayenesinde, ultrason görüntüsü ile bulunabilir.

Bazı miyomlar; karında ağrı ve şişlik hissi, ilişki esnasında ağrı olarak kendini belli eder. Bazı miyomlar ise; bulunuş yeri itibariyle gebeliğe engel olur. Bu miyomlar, bebeğin tutunması gereken bölgede olur. Burayı kapladığı için bebek tutunamaz ve gebelik gerçekleşemez. Ancak uygun yöntemle, rahime zarar verilmeden alındığında ve doğru tedavi süreci sağlandığında gebelik sağlanabilir.

Miyom nasıl alınır?

Miyomun alınış tarzı da yine hastanın şikayetlerine, miyomun konumuna ve durumuna göre değişir.

Miyom rahim iç duvarındaysa, buna submuköz denir. Vajinadan içeri girilerek, histeroskopi yöntemiyle, herhangi bir kesi olmadan alınır. Hastanın iyileşmesi çok kolay olur ve hastanede yatmayı gerektirmeyen bir süreçtir.

Miyom rahim dış duvarında veya kas duvarının içinde bulunuyorsa bunlara, intramural ve subseröz denir. Kapalı cerrahi yöntemi yani laparoskopi yöntemi ile miyomlar çıkarılır. Bu operasyonda çok küçük kesiler uygulanır. Kesilerin küçük olması sayesinde iyileşme süreci hızlıdır ve estetik olarak da hastayı rahatsız eden büyük izler kalmamaktadır. Bir gece hastanede dinlenmeyi gerektirir ancak büyük ağrı ve acılar söz konusu değildir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?