Miyop, Astigmat Göz Bozukluğu Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2022/05/04 09:17 •

Kornea denilen ilk alanda ışık, ilk kırılmasını gerçekleştirir. Buradan sonra retina denilen alana düşer. Burada görüntü ters bir şekilde oluşturulur ve meydana gelen görüntü, göz sinirleri ile, kör noktadan geçerek beyine iletilir.

Miyop, Astigmat Göz Bozukluğu Nedir?

Göz Nasıl Görür?

Göz, yuvarlak bir yapıdır. Kornea denilen ilk alanda ışık, ilk kırılmasını gerçekleştirir. Buradan sonra retina denilen alana düşer. Burada görüntü ters bir şekilde oluşturulur ve meydana gelen görüntü, göz sinirleri ile, kör noktadan geçerek beyine iletilir. Beyin görüntüyü düz çevirir, anlamlandırır ve görme tam olarak sağlanmış olur. Sağlıklı gözün püf noktası, retinanın tam üzerine düşen görüntü ile sağlanır. Retinanın önüne veya gerisine düşen görüntü, göz kusurlarını meydana getirir. 

Miyop Göz Kusuru Nedir?

Miyop göz, tepelerden basık ve orta kısmının şişik olduğu göz yapısıdır. Yani gözün korneası ve retina arasındaki mesafe oldukça fazladır. Bu durumda kornea daha dik konumdadır. Göze gelen ışık korneada kırıldıktan sonra retinaya kadar ulaşamaz ve retinanın önüne düşer. Bu durumda miyop göz kusuru meydana gelir. Bu kişiler yakını görmekte zorlanmazken, uzağı net göremezler ve bulanıklık meydana gelir. Uzağa bakarken gözlerini kısmaları bir miktar daha net görmelerini sağlar. Bu kişilerde göz tansiyonu hastalıkları da daha sık meydana gelmektedir.

Miyop hastalığı olan kişilerde; kalın kenarlı mercek kullanılarak hastalık tedavi edilir. Bu mercek sayesinde görüntü tam olarak retinaya düşer ve kişi uzağı görmeye başlar.

Astigmat Göz Kusuru Nedir?

Yine gözün, görmeyi doğru şekilde gerçekleştiremediği göz yapısıdır. Bu sefer de, kornea ve retina birbirine çok yakındır. Aradaki mesafe daraldığı için, görüntü, retinanın üzerine düşmek yerine, retinanın arkasına düşer. Bu durumda kişi hem yakını, hem uzağı görmekte zorlanır. Bulanık ve net olmayan görüntü meydana gelir. 

Bu kişilerde silindirik mercekler kullanılarak göz kusuru giderilir. Yine hedef, görüntüyü retinanın tam üzerine düşürmektir. Bu sayede kişideki göz kusuru ortadan kalkar ve sağlıklı görme gerçekleşir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?