Multipl Myelom Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/03/09 02:20 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/30 16:02 • Yazar: İrem Yücel
Multipl Myelom, bir kemik iliği kanseri türüdür
Multipl Myelom Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Multipl Myelom, bir kemik iliği kanseri türüdür. Genellikle yaşlı bireylerde ortaya çıkar. Multipl Myelom’da bağışıklık sistemi hücrelerimiz olan lenfositler kötü huylu ve kontrolsüz bir şekilde çoğalır.

Bağışıklık sistemi vücudu hastalıklardan kalkan gibi korur. Bunu yaparken de birçok hücre çalışır. Multipl Myelom’da bu hücrelerden olan lenfosit hücreleri kontrolsüz bir şekilde artar. Sayısı çok artan bu bağışıklık hücreleri görevini yerine getiremez. Vücudu eskisi gibi koruyamaz. Multipl Myelom’da vücut enfeksiyonlara açık bir hale gelir. Mikroplar kolayca içeri girer ve enfeksiyon oluşturur. Multipl Myelom’da ölüm sebebi genellikle enfeksiyondur.

Multiple Myelom hastalığının belirti ve bulguları nelerdir?

-Hastalığın en önde gelen belirtisi ağrıdır. Ağrı en çok sırtta ve kaburga kemiklerinde görülür. Hareket ettikçe şiddetlenir, dinlendikçe azalır. Ağrının sebebi, kemik erimesi hastalığında olduğu gibi bu hastalıkta da kemik yıkımı yapan hücrelerin artmasıdır. Kemikler yıkımları kolayca kırıklara neden olabilir.

-Kemik yıkımına bağlı kanda kalsiyum seviyesi artar. (Bu durum aşırı susama, kabızlık, bilinç değişiklikleri ve komaya sebep olabilir.)

-Kansızlık (Buna bağlı yorgunluk ve halsizlik)

-Kanda lökosit ve trombositlerin sayısında azalma.

Multipl Myelom hastalığına nasıl tanı konulur?

Multipl Myelomda kemik iliğine girilerek sıvı çekilir ve bu şekilde tanı konulur. Bunun dışında kan değerlerine bakılır, kan kalsiyum düzeyine bakılır ve kemik grafisi çekilip kemikler incelenir.

Multipl Myelom hastalığının tedavisi nedir ve hastalar nelere dikkat etmelidir?

Multipl Myelom’un kesin ve net bir tedavisi yoktur. Uygulanacak tedaviyle hastanın sorunları ve şikayetleri giderilmeye çalışır. Multipl Myelom tedavisinde yaşam kalitesi arttırılmaya ve yaşam süresi uzatılmaya çalışılır.

Tümörün küçültülmesi için kemoterapi ve radyoterapi uygulanır. Hasta bireyler bu uygulamaların yan etkilerini bilmeli ve bunlara hazır olmalıdır. Kemik ağrıları için güçlü ağrı kesiciler verilir.

Belli ölçüde önerilen şekilde egzersiz yaptırılabilir. Ayağa kalkma ve egzersizin kemik yaşam süresini uzatmaya katkısı olacaktır.

Enfeksiyonlardan korunmak çok önemlidir. Erken tanı koyulup tedavi edilmesi için enfeksiyon kontrolü sürekli yapılmalıdır. Kemik iliği nakli kullanılan yöntemlerden biridir. Yoğun kemoterapi ve kemik iliği nakliyle beraber özellikle genç hastaların az bir kısmında başarı görülmüştür.

Multipl Myelom hastalarında kanda artan kalsiyumdan dolayı böbrek taşı oluşma riski vardır. Bu yüzden her gün 3-4 litre su tüketimi çok önemlidir. Ortopedik sırt destekleri hem ağrının azaltılması hem de hasta bireyin güvenliğini sağlamak için kullanılabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?