Nasır Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/05/20 04:35 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/12 14:11 •

Nasır özellikle ayaklarda ve parmaklarda ağrı ve bazen de  yürüme bozukluğuyla sonuçlanabilen bir sağlık sorunudur. Bu yazımızda nasır belirtileri, nedenleri, komplikasyon ve nasırdan korunma yolları hakkında bilgiler alabilirsiniz.

Nasır Nedir?

Nasır Nedir?

Nasır özellikle ayaklarda ve parmaklarda ağrı ve bazen de  yürüme bozukluğuyla sonuçlanabilen bir sağlık sorunudur.Nasır, cidimiz sürtünmeye veya basınca karşı kendini korumaya çalıştığında gelişen kalın, sertleşmiş cilt katmanlarıdır. Genellikle ayaklarda ve ayak parmaklarında veya ellerde ve parmaklarda oluşurlar.
Basınç ve sürtünmenin yoğun  olduğu yerlerde insan derisi savunma amaçlı kalınlaşır. Bu kalınlaşmış yerlere nasır adı verilmektedir.
Nasır ileri boyutlara vardığında ise sertleşen cilt tabakası iltihaplanır.
Nasır en çok ağrı ve acıya neden olduğu için genellikle hayatı olumsuz yönde etkilemektedir.Nasırın en önemli nedeni  ayak yapısına uygun olmayan ayakkabıların giyilmesidir.

Nasır Belirtileri:

Kalın, pürüzlü bir cilt alanı
Çoğunlukla ayak parmakları arasında sertleştirilmiş, yükseltilmiş bir tümsek
Deri altında hassasiyet veya ağrı
Pul pul, kuru veya mumlu cilt
Sert nasırlar genellikle ayak parmaklarının üstünde veya küçük parmağın dış kenarında oluşur. 
Nasır nadiren ağrılıdır ve topuklar, ayak parmakları, avuç içi ve dizler gibi baskı noktalarında gelişme eğilimindedir. Boyut ve şekil bakımından farklılık gösterebilirler.

Nasır Neden Olur?

Normalde giydiğinizden daha dar bir ayakkabı giymek ve ayakkabının ayakları sıkması da  nasıra neden olmaktadır..Nasırlar ve nasırlar, tekrarlanan eylemlerden kaynaklanan sürtünme ve basınçtan kaynaklanır. Bu sürtünme ve baskının bazı kaynakları şunlardır:

Uygun olmayan ayakkabı ve çorap giymek. Dar ayakkabılar ve yüksek topuklu ayakkabılar ayak bölgelerini sıkıştırabilir. Ayakkabınız gevşekse ayağınız defalarca kayabilir ve ayakkabıya sürtünebilir.  Uygun olmayan çoraplar da sorun olabilir.
Çorapsız ayakkabı ve sandalet giymek ayaklarınızda sürtünmeye neden olabilir.
Enstrüman çalmak veya el aletleri kullanmak. Ellerdeki nasırlar, enstrüman çalmak, el aletleri ve hatta kalem kullanmak gibi aktivitelerin tekrarlanan baskısından kaynaklanabilir.
Ayak tabanı ve avuç içi gibi ağırlık taşımayan bölgelerde oluşan nasır türü  genetik olabilir

Nasırdan Nasıl Korunabiliriz? 

Ayak parmaklarınıza rahat tutan ayakkabılar giyin. Ayak parmaklarınızı oynatamıyorsanız ayakkabılarınız çok dar demektir.
Ayaklarınızın en şiştiği zamanda, genellikle günün sonunda ayakkabı alışverişi yapın. 
Ayakkabınıza sürtünen bölgelere keçe pedler, ilaçsız nasır pedleri veya bandajlar giyin. Ayrıca ayak parmaklarınızın arasına parmak ayırıcılar deneyebilirsiniz.
El aletlerini kullanırken yastıklı eldiven giyin. 

Nasır tedavisinde nasır bantları, nasırın koterle yakılması gibi seçenekler vardır.Bu konuda bir cildiye uzmanına başvurulmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?