NDM-1 (New Delhi metallo-betalactamase-1) Nedir? 5 Soru ve Cevapla NDM-1

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/22 21:00 •
Son günlerde NDM-1 den sıkça bahsediliyor
NDM-1 (New Delhi metallo-betalactamase-1) Nedir? 5 Soru ve Cevapla NDM-1

Son günlerde NDM-1 den sıkça bahsediliyor.Tahlil.com olarak,herkesin merak ettiği NDM-1 denilen plasmidi anlayacağınız bir dille sizlere tanıtmayı amaçladık.
5 soru ve cevapta NDM-1 hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
NDM-1 ile ilgili bu kısa ve anlaşılabilir bilgileri ilk kez Tahlil.com okurları öğrenebilecek. NDM-1 ,New Delhi metallo-betalactamase-1 olarak da bilinen bu plasmidin kısaltmasıdır.

1.NDM-1 Nedir?

NDM-1, bir plasmiddir.Plasmid kısaca bir tür genetik materyal olarak da tanımlanabilir.Plasmidler,bakteri hücrelerinde ve bazı ökaryotik hücrelerde (örnek maya) esas dna molekülünün dışında, daha küçük, halka biçiminde çift zincirli dna molekülleridir.
 NDM 1 plazmidi içine girdiği bakteriyi antibiyotiklere karşı dirençli yapmaktadır.

2.NDM-1 İlk Nerede Görüldü?

Hindistan ve Pakistan'a estetik operasyon veya organ nakli yaptırmak için giden hastaların,geçirdikleri estetik operasyonlar sonrası bu ülkeleri terk ettikten sonra diğer ülkelere yaydığı bilinmektedir.

3.NDM-1 Neden Tehlikelidir?

NDM 1 bir bakteriden diğerine geçebilen bulaşıcı özelliği olan bir plasmiddir.
NDM 1 'Escherichia coli' ve 'Klebsiella' gibi hastane ortamında bulunan ve hastane enfeksiyonu etkeni olabilen bakterilere yerleşebilmektedir.
NDM 1 plasmidine sahip bakteriler şu anda,bu bakterilerin yol açtığı enfeksiyonların tedavilerinde kullanılan antibiyotiklere karşı direnç kazanmaktadırlar.Bunun en korkutucu yanı ise daha önce antibiyotiklerle tedavi edilen bazı enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisinin işe yaramama olasılığıdır.
İçine NDM 1 plasmidi yerleşmiş bir bakterinin yol açtığı enfeksiyonun tedavisi zorlaşmakta veya tedavi edilememektedir.Bu da hastanın enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybetmesiyle sonuçlanmaktadır.

4.Kimler NDM-1 Yönünden Risk Altında?

Bu plazmidin girdiği bakteriler,çoğunlukla çeşitli nedenlerle hastanede yatan, ameliyat olmuş ve özellikle de yoğun bakımda tedavi gören hastaları tehdit etmektedir.
Kanser tedavisi gören,böbrek yetmezliği ve çeşitli kronik hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıf olan hastalar da doğal olarak risk altındadır.

5.NDM-1 'e Karşı Nasıl Önlem Alınmalıdır?

Bu plasmide karşı hastaların veya kişilerin bireysel önlem alması kolay değildir.
NDM-1 bu yönüyle daha önceleri de gündemimizi işgal eden Domuz Gribi,Kuş Gribi gibi etkenlerden farklıdır.
Bu plazmidden korunabilmek için hastaların tedavi gördüğü yataklı sağlık kuruluşları önlem almalıdır.Bu da hastane enfeksiyonlarını önleme amacı taşıyan kurumsal önlemlerle olacaktır.
Bu konuda da hastanelerin Enfeksiyon Kontrol Komiteleri ve Mikrobiyoloji Laboratuvarlarına da büyük sorumluluk düşmektedir.NDM-1 Konusuna Dair Diğer Yazılarımızı da Okuyabilirsiniz...
NDM-1 Tedavisinde Kullanılan Kolistin İlacı Kolay Bulunmuyor.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
******* ******* :

hocam benim hematoloji tetkikimde mo# degerim 030-082 arasinda olmasi lazimken 0-96 ve biyokimya degerlerimde ise CK degerm 0-171 olmasi gerekirken 1204 olmus hocam ne demek oluyor bu bana aciklarmisiniz simdiden tesekkurler hocam

?