Nikotin Testi Nedir? Ne Zaman ve Neden İstenir?

Yayın Tarihi : 2019/03/04 00:00 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/06 17:09 • Yazar: Batuhan Dağlı

Bu yazımızda Nikotin testinin ne olduğunu, ne gibi durumlarda bu testi yaptırmanız gerekebileceğini, bu testin nasıl yapıldığını, Nikotin, Kotinin ve Anabazin maddelerinin neler olduklarını, bu maddelerin kanınızdan temizlenme sürelerini ve daha fazlasını öğrenebilirsiniz.

Nikotin Testi Nedir? Ne Zaman ve Neden İstenir?
Eğer bir işe başvurduysanız, bir uyuşturucu testi yaptırmanız gerekebilir. Birçok işveren, önemli bilgileri veya diğerlerinin sağlığı ve güvenliğini koruyabilmek için yeni çalışanlarının güvenilir olduklarını görmek için bu testi isteyebilir.

Ancak bazı işverenlerin, sigorta şirketlerinin ve diğer kurumların bazen tütün ürünlerinde aktif madde olan nikotini test ettiğini biliyor muydunuz?

Nikotin Testi Nedir?
Nikotin ve nikotin vücudunuza girdikten sonra oluşan ürün olan Kotinin için birkaç çeşit test  vardır:

Kalitatif test: Vücudunuzda nikotin olup olmadığını basitçe arar.

Kantitatif test: Vücudunuzdaki nikotin veya kotinin konsantrasyonunu ölçer. Tütün alışkanlıklarınız hakkında daha fazla bilgi verir. Aktif bir sigara tiryakisi olup olmadığınızı veya yakın zamanda sigarayı bırakıp bırakmadığınızı söyleyebilir. Bir tütün kullanıcısı değilseniz, çok fazla tütün dumanı soluyup solumadığınızı söyleyebilir.

Nilotin Testi Nasıl Çalışır? 

Genellikle testler nikotini değil kotininini arar. Bunun nedeni kotinin daha stabil olması ve vücudunuzda daha uzun süre kalmasıdır. Vücudunuzda kotinin olmasının tek sebebi vücudunuzun nikotinini işlemesidir.

Kotinin kan veya idrar testinde ortaya çıkabilir. Kan testi yaptırmanız gerekirse, bir sağlık personeli numuneyi almak için damarınıza bir iğne yerleştirir. İdrar testi yapmanız gerekiyorsa, rastgele bir idrar örneği verirsiniz, bu da örneğin günün herhangi bir saatinde alınabileceği anlamına gelir.

Sigarayı veya başka tütün ürünlerini kullanmayı bıraktıysanız ve şu anda Nikotin replasman ürünü (nikotin sakızı vb…) kullanıyorsanız, Nikotin ve Kotinin’e ek olarak tütünde bulunan ancak nikotin replasman ürünlerinde bulunmayan Anabazin için bir teste ihtiyacınız olabilir.

Anabazin pozitif çıkarsanız vücudunuzda Anabazin var demektir - bu hala tütün kullandığınızı gösterir çünkü Nikotin replasman ürünleri kullanıyor olsaydınız vücudunuzda Anabazin olmazdı.



Nikotin Testi Ne Zaman ve Neden İstenir?

Nikotin ya da Kotinin testi yaptırmanızın birçok nedeni olabilir. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:

  1. Çocuk velayeti davalarında mahkeme kararıyla test
  2. Sigara bırakma programları için
  3. Sağlık veya hayat sigortası başvurusu yaparken
  4. Bazı ameliyatlardan önce
  5. İstihdam için
  6. Doktorunuzun nikotin doz aşımı şüphesi varsa

Nikotin Vücudumda Ne Kadar Kalır?

Kanınızdaki Nikotin miktarı sigarayı yaktığınızdan sonra birkaç saniye içinde yükselir. Fakat sigarayı ne kadar soluduğunuz ve sigarada ne kadar Nikotin olduğu, kanınızdaki nikotin miktarını etkiler. Ayrıca, insanlar genetiklerine bağlı olarak nikotini farklı şekilde işlerler.

Genellikle Nikotin, tütün kullanmayı bıraktıktan sonraki 1 ila 3 gün içinde kanınızdan temizlenir ve Kotinin 1 ila 10 gün sonra gider. Ne Nikotin ne de Kotinin, tütün ürünlerini bıraktıktan 3 - 4 gün sonra idrarınızda tespit edilebilir.

Mentollü sigara içiyorsanız Kotinin idrarınızda daha uzun süre kalabilir.

Kotonini saptamanın en hassas yolu tükürük testi olarak kabul edilir ve 4 güne kadar tespit edebilir. Saç testi, tütün ürünlerinin uzun süreli kullanımını belirlemenin güvenilir bir yoludur ve tütün kullanmayı bıraktıktan sonra 1 ila 3 aya kadar çok doğru olabilir. Nikotini 12 aya kadar bile tespit edebilir.

Nikotin Testi Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Nikotin seviyeleriniz orta düzeyde ise, tütün kullandığınız ve testten yaklaşık 2-3 hafta önce bıraktığınız/durduğunuz anlamına gelebilir.

Tütün kullanmayan kişiler için, çevrelerinde tütün dumanına maruz kalmaları durumunda düşük miktarda nikotin için pozitif test mümkündür.

Eğer test, sisteminizde herhangi bir Nikotin veya Kotinin tespit edemiyorsa (veya sadece çok düşük seviyeler tespit ediyorsa), bu muhtemelen tütün kullanmadığınız ve çevrenizde duman içinde nefes almadığınız anlamına gelir. Eskiden tütün kullanmış olan biriyseniz birkaç hafta veya ay boyunca tütün kullanmadığınızı da gösterir.


Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?