Obsesif Kompulsif Bozukluk Hakkında Bilinenler

Yayın Tarihi : 2016/03/10 17:13 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/28 10:36 •

Obsesyon, kimi fikirlerin, anlamsız olduğu bilinmesi halde zihinden atılamaması durumu, kompulsiyon ise bu fikirlerin sebep olduğu rahatsızlık hissi, yani anksiyetenin hafifletilmesi için sürekli tekrarlanan davranışlardır.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Hakkında Bilinenler

Obsesif kompulsif bozukluk, son yıllarda yapılan araştırmalara göre, oldukça sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Obsesyon, kimi fikirlerin, anlamsız olduğu bilinmesi halde zihinden atılamaması durumu, kompulsiyon ise bu fikirlerin sebep olduğu rahatsızlık hissi, yani anksiyetenin hafifletilmesi için sürekli tekrarlanan davranışlardır.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Çeşitleri Nelerdir?

Birçok farklı türü vardır ve farklı kültürlerde farklı biçimlerine sıklıkla rastlanır. Evden çıktıktan sonra kapının kilitli olup olmadığını, geri dönüp tekrar tekrar kontrol etmek ve bu davranışın farklı günlerde sıklıkla tekrarlanması bu rahatsızlığa örnek olarak gösterilebilir.

Bundan başka iş hayatında da obsesif kompulsif son derece zorlayıcı bir faktördür. Yapılan bir işi defalarca kontrol etmek, bunlardan tatmin olmayıp sürekli kusur aramak; işlerin uzamasına dolayısıyla sürekli bir stres haline sebep olacaktır.

Bu insanlar hayatları boyunca hep zorda kalırlar, herşeyi mükemmel yapmaya çalışırlar ve meydana gelen aksaklıklarda ciddi anksiyete yaşarlar.

Obsisif kompulsifin çeşitleri olduğu gibi, meydana gelme durumları da birbirinden farklılık gösterir. Çocuklukta yaşanan travmalar, genetik faktörler ve beyinde seratonin bozukluğu, muhtemel rahatsızlık sebepleri olarak düşünülmektedir. İlaç tedavisi ve bilişsel ve davranışçı tedavi yöntemleri hastalığın iyileştirilmesinde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nasıl Teşhis Edilir?

Obsisif kompulsif; kimi fikirlerin, anlamsız olduğu bilinmesi halde zihinden atılamaması durumu, kompulsiyon ise bu fikirlerin sebep olduğu rahatsızlık hissi, yani anksiyetenin hafifletilmesi için sürekli tekrarlanan davranışlardır. Ancak olumsuzluklardan kaçınmak için alınan her önlem obsesif kompulsif bozukluk değildir. Tedbirli olmak her zaman güzel ve gerekli bir durumdur. Hatta bu durum, hatalardan arınmış, işin tek seferde en iyi şekilde ortaya konmasını sağlayan bir durumdur. Ancak obsesif kompulsif durumunda kişiler tedbirli değil, tatminsizdir. Yani hep bir hata, hep bir eksik veya yanlışın peşindedir.

Yaşanan durumun bireyin yaşamını olumsuz etkileyecek düzeyde sık yaşanması bu rahatsızlığın göstergesidir. Hatta öyle ki, evde olan bir durum, bütün gün beyninde, yaptığı tüm işlerde kafasındadır. Bu durumda kişinin sosyal algısı da azalır, kendini yaptığı işe veremez ve ilerleme kaydedemez, durumları çözmesi yavaşlar ve insan iletişimi sıkıntıya uğrar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?