Okul Öncesi Yapılan Tahliller

Yayın Tarihi : 2018/09/16 18:57 • Güncelleme Tarihi : 2021/09/29 15:49 •

Çocukların okula başlamadan önce sağlık kontrolünden geçirilmesi özellikle çocukların eğitimine olumsuz etki edebilecek hastalıkların erken tanısı yönünden gereklidir. Bu nedenle çocuklara okul öncesi bazı tahlillerin yapılması uzmanlarca önerilmektedir. Bu tahlilleri birlikte inceleyelim.

Okul Öncesi Yapılan Tahliller

Çocukların okula başlamadan önce sağlık kontrolünden geçirilmesi, birçok hastalığın erken tanısı açısından gereklidir.
Okul çağına gelmiş çocuklara yapılan muayene ve check up, tahlilleri çocukların hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı açısından önem taşımaktadır.
Okullar başlamadan önce hem sağlık, hem de okul başarısı açısından çocukların göz muayenelerinin, diş kontrollerinin yapılması, işitme açısından bir problem olup olmadığının saptanması ve büyümelerinin değerlendirilmesi büyük önem taşır.
Okul öncesi sağlık kontrolü , fizik muayene ile başlar.Muayene sırasında çocuğun ailesinden çocuğun geçmişi ile ilgili bilgiler alınır, geçirdiği hastalıklar, özel durumlar, ailesel hastalıklar sorgulanır.
Çocuğun aşı bilgilerinin öğrenilmesi önem taşımaktadır. Eksik aşılar varsa okul öncesi dönemde mutlaka yapılmalıdır. Bebeklik döneminde aşıları düzenli yapılmış olan çocukların 4-6 yaş aşıları da (difteri-boğmaca-tetanoz-çocuk felci, kızamık-kızamıkçık-kabakulak ve suçiçeği) okul öncesi dönemde yapılmış olması gerekir.
Kilo ve boy ölçümü yapılarak çocuğun büyümesi değerlendirilir.Eğer çocukta kilo sorunu varsa sağlıklı beslenme ve obezite ile ilgili önlemler tartışılmalıdır. Sistemik muayene ile birlikte tansiyon ve nabız ölçümü yapılmalıdır.

Okul Öncesi Muayenede Çocuğa Hangi Tahliller Yaptırılmalıdır?

Hemogram ( tam kan sayımı), ve kan demir düzeyi en önemli tahlillerden arasındadır.
Özellikle demir eksikliği bulunan çocuklarda öğrenme güçlüğü ve okul başarısızlığı olabildiğini gösteren çeşitli bilimsel araştırmalar bulunmaktadır
Tam idrar tahlili, kan kolesterol-lipid düzeyi, dışkıda parazit incelemesi, ailesel hikayeye göre açlık kan şekeri de incelenmesi gereken tahliller arasındadır.
Ayrıca okula başlamadan önce veya okulda yapılan göz taramalarında görme tembelliği, şaşılık, yüksek derece kırma kusurları önceden belirlenebilmektedir.Aynı şekilde işitme ile ilgili yapılan tarama testleri ile işitme sorunlarına erken tanı konulması da mümkündür.Böylelikle okul dönemi öncesi derslere katılım açısından çocukta olabilecek duyma sorunlarının farkına önceden varılabilmektedir. Ancak çocuklardaki işitme kaybının çoğu, okul çağından önce gelişir ve hem konuşma hem dil gelişiminde gecikmeye neden olur. Bu nedenle okula başlamadan önce (4-5 yaşlarında) ve okul çağında işitme fonksiyonunun değerlendirilmesi önem kazanır.
Görme ve işitme fonksiyonlarındaki sorunlar, çocuğun okuldaki başarısını, arkadaşları ile uyumunu olumsuz yönde etkilediğinden üzerinde önemle durulması gereken taramalardır. Bu tür sorunu olan çocuklarda okumaya başlamakta isteksizlik, öğrenme güçlüğü, derse ilgisizlik, konsantrasyon bozukluğu meydana gelebilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?