Omurilik Disk Kayması Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/10/16 00:56 • Güncelleme Tarihi : 2020/11/10 16:10 •
Omurilik disk kayması, çağımızda görülen rahatsızlıklar arasında hızla yerini alan omurilik disk kayması, diskin sert dış tabakasının yarılması sonucu daha yumuşak olan iç tabakanın bu yarıktan dışarıya çıkmasıdır.
Omurilik Disk Kayması Nedir?

Omurilik disk kayması, çağımızda görülen rahatsızlıklar arasında hızla yerini alan omurilik disk kayması, diskin sert dış tabakasının yarılması sonucu daha yumuşak olan iç tabakanın bu yarıktan dışarıya çıkmasıdır.
Tek taraflı ve sürekli uygulanan basınç sonucunda omurlar ve omurgaya bağlı sinirler sıkışır.
Bu sinirlerin sıkışması disk kaymasına neden olabilir.
Genellikle problem ağırlığı yoğun olarak taşıyan bölge olan bel kısmında oluşur. Yukarıya doğru çıkıldıkça risk faktörü azalır.
Disklerin işlevi omurları birbirine bağlayarak omurilik kemiği üzerine binen yükü hafifletmektir.
Diskler bağ dokularından meydana gelir ve bu bağ dokularının dışı sert bir tabakadan ve daha yumuşak peltemsi bir yapıda olan çekirdek denen iç tabakadan oluşur.
Disk kaymasında omurlar arasında bulunan disk gerçekten yerinden çıkmaz, çekirdek adı verilen diskin iç tabakasının yırtık bularak sert tabakadan dışarı çıkması sonucu oluşur.
Çocuklukta daha yumuşak bir halde olan omurlar arası diskler, yaş ilerledikçe sert bir kıvama ulaşır. Bu nedenle disk kayması hastalığı daha çok genç ve orta yaş grubunda görülür.
Disk kayması genellikle omurilik kemiği üzerinde sırtın alt tarafında görülür. Bunun sırtın alt tarafının daha çok yüklenmeye uğraması ve disklerin bu bölgede yetersiz kalmasıdır. Omurilik kanalı dar olan bir kişide fırlayan disk sinire baskı yapar ve bu gibi nedenlerle disk kayması omur hizasında omurilikten çıkan her sinir kökü önünde görülebilir. 

Omurilik disk kaymasının belirtileri arasında; disk kayması belin alt kısmında meydana gelmişse bacaklarda ağrı oluşur. Omurilik bölgesinde şiddetli ağrılar meydana gelir ancak hasta ağrının tam yerini söyleyemez. Özellikle başlangıçta omurilik kemiğinin iki yanında uzanan kaslarda ağrılı kasılmalar meydana gelir. Disk kayması olan hasta hareket ettikçe ağrı artar, sırt üstü uzandığında ise azalır. Sırtın alt tarafında meydana gelen bir disk kaymasında siyatik sinir uyarılır ve ağrı uyluklarda, baldırda ve topuklarda hissedilebilir.

Omurilik disk kaymasında başlıca tedavi, hastanın dinlenmesidir. Disk kayması rahatsızlığını yatarak dinlenme sonucu iyileşmiştir. Bunun nedeni daha fazla baskıya uğramayan ve disk içinden çıkan yumuşak disk çekirdeğinin kuruyup dökülerek sinir kökündeki baskıyı azaltmasıdır. 

Ağrı kesici ilaçlar ağrıların azaltılması için kullanılabilir. Bunun yanında kas gevşetici ilaçlarda kullanılabilir. Hastaların çoğu birkaç gün ile üç hafta arasında yatakta dinlenerek düzelirler. Yatarak düzelmeyen hastalıklarda fizik tedavi ve hastanede yatarak gibi yöntemler uygulanabilir. Disk kaymalarında ameliyat dinlenme, fizik tedavi gibi yöntemler sonrasında eğer hala iyileşme yoksa ve kayma sinir köklerinin işlevlerinde bozukluğa neden olmuşsa kullanılan bir tedavidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?