Pachygyria Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/07/11 15:44 • Güncelleme Tarihi : 2023/11/30 22:19 •

Beyin kabuğunun gereğinden çok daha az kıvrıma sahip olması hali pachygyria olarak isimlendirilmektedir.

Pachygyria Nedir?

Beyin kabuğunun gereğinden çok daha az kıvrıma sahip olması hali pachygyria olarak isimlendirilmektedir. Ciddi derecede akıl bozukluğuna neden olan bu durum kalıtsal bir hastalıktır.

Beyin; meninges adı verilen üç tabakadan meydana gelir. Bunların en dışta bulunanı sert zar adını alır ve beyni darbelerden korumakla görevlidir. En içte bulunan tabaka ince zardır ve bu zar, beynin tüm kıvrımlarının arasına girerek beynin beslenmesini sağlar. Bu iki zar arasında ise örümceksi zar vardır. Bu zarda sert zar ve ince zarı birbirine bağlayarak beynin bir bütün olmasını sağlar. Çünkü sadece beyin değil; beyin kabuğu, omurilik, omurilik soğanı da dahil beyin işlevi görerek; anlama, algılama, cevap verme gibi yetileri sağlarlar. Dolayısıyla bu üç zar da ciddi önemli yapılardır.

Yapılan çalışmalar beyin kıvrımlarının kişinin zekası ile alakalı olduğunu ortaya koymaktadır. Yani kişinin beyninde ne kadar girinti çıkıntı varsa; beyin hücresi adı verilen nöronlar o kadar birbirleri ile bağlantılı demektir. Beyin kıvrımları çok olan insanlar; kolay anlar, hızlı tepki verir, pratik zekalıdır ve olaylara hızlıca çözüm bulabilirler.

Bu yoldan çıkarak beyin kıvrımlarının az olması olarak adlandırılan pachygyria hastalığı, zeka ile tabiki ilişki halindedir. Beyin kabuğu, duyu organları merkezidir. Duyu organlarından gelen haberler ne kadar hızlı ve kontrollü işlenirse, cevaplar da o derece akıcı ve kolay oluşturulur. Ancak pachygyria hastalığına sahip bireyler, bu yetilere sahip olamazlar.

Kalıtsal Hastalıklar İyileşebilir Mi?

Her canlı DNA adı verilen yapı ile kodlanır. Bu kodlar, canlının beslenme, solunum, boşaltım şekli dahil tüm fiziksel özelliklerini şekillendirdiği gibi; karakter, mizaç, genetik yapısını da şekillendirir. Dolayısıyla herşey burada işaretlidir. DNA yapısı günümüz teknolojisi ile çözülebilir ancak değiştirilemez. Bu durumda DNA da şifrelenen yani genetik olan hastalıkların çoğu tespit edilebiliyor ancak Maalesef müdahale edilemiyor. Bu sebeple pachygyria hastalığı da kalıtsaldır ve kalıcıdır. Kişi kronik olarak zihinsel problemler yaşayarak hayatına devam eder.

Ancak bu hastalıklar ve diğer zihinsel engeller için çalışmalar hala devam etmektedir. En azından erken dönemde fark edilip eğitimler alınmaya başlandığında bu bireyler de hayata kazandırılıyor ve potansiyelleri en üst seviyede geliştirilebiliyor.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?