Pamukçuk Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/03/28 11:36 • Güncelleme Tarihi : 2024/03/28 15:30 •

Pamukçuk ağız ve dil bölgesinde oluşan beyazımsı çıkıntılardır.

Pamukçuk Nedir?

Pamukçuk Nedir?

Pamukçuk ağız ve dil bölgesinde oluşan beyazımsı çıkıntılardır. Pamukçuk ağızdaki faydalı bakterilerin ölmesiyle candida türü fungusların (mantar) aşırı üremesiyle birlikte beyaz çıkıntı şeklinde ortaya çıkar. Genelde bebeklerde oluşur. Onun da nedeni bebek doğarken doğum kanalındaki Candida ismindeki mantarla enfekte olabilir.

Yetişkinliklerde  Pamukçuk

Yetişkinlerde ise genelde stres, diyabet, gebelik, hazımsızlık ve yapay diş kullanması pamukçuğun ana nedenidir.

Vücutta direnç kırıldığında, yani bağışıklık zayıfladığında öncelikle yumuşak dokular hasar görür. Bu sebeple pamukçuk denilen rahatsızlık en fazla ağız içinde meydana gelir. Ayrıca ağız içi devamlı nemli bir bölge olduğu için bakteri ve virüsler kolaylıkla bu alanda tutunabilirler. Çünkü her canlının enzim yapısının canlı kalması için en az yüzde 15 suya ihtiyaç vardır ki, ağız içi bu uygun ortamı bakteri ve virüslere sunabilir.

Ateşli hastalıklar ve stresli yaşam tarzı, pamukçuk oluşumunda en büyük etkendir. Çünkü bu durumlarda bağışıklık ani bir çöküş yaşar ve ilk problemi de ağızda çıkarır. Bu bir çeşit savunma sistemidir.

Pamukçuk Nasıl İyileşir?

Pamukçuk bazı insanlarda kronikleşmiştir ve genelde çok sık çıkar. Bu kişiler özellikle bağışıklığını güçlü tutmak için bol C vitamini desteği almalı, günlük olarak C vitamini tüketmelidirler. Ayrıca pamukçuğa sebep olan mantarların bu alanda tutunmamaları için tuzlu su veya karbonatlı su ile, sık sık ağızlarını çalkalamaları da etkili olacaktır. Tabii ki diş temizliğine de özen gösterilmeli ve dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?