Pandemi Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/05/18 04:49 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/06 15:13 •

Pandemi, bir kıta'nın hemen her alanında yayılış gösteren salgın bir hastalığın ifadesinde kullanılan bilimsel terimdir.

Pandemi Nedir?

Pandemi Nedir?

Korona virüs vakalarından sonra 'pandemi' tabiri adeta hayatımızın bir parçası ve korkulu rüyası oldu. Korona virüs dünya üzerinde hızla yayılırken bir anda bütün dünya evlerine kapanır, insanlar birbirinden kaçar ve her an tehdit altında hisseder oldular. Ama artık hayatın akışıyla birlikte bu durum da normalleşti ve insanlar için daha kolay atlatılır bir hale geldi.

Pandemi, bir kıta'nın hemen her alanında yayılış gösteren salgın bir hastalığın ifadesinde kullanılan bilimsel terimdir. Dünya genelinde en sık görülen pandemi hastalıkları Veba ve Kolera'dır. Bu hastalıklar tarih kitaplarında dehşetle anılırken, çok daha güncel olan korona virüs, o günleri çaresizliğiyle çok daha iyi anlaşılmaktadır.

Artık elimizde olan imkanlar her ne kadar hastalıları daha kolay atlatıyoruz gibi gösterse de, mikroplarda bizim gibi kendilerini geliştiriyorlar. Yani artık farklı genetik kodları, farklı ortamlarda yaşayabilir olmaları, ilaçlara karşı direnç gösterebilir olmaları; bizim teknolojimize yakın virüslerin geliştiriğini gösteriyor.

Bu sebeple bu pandemi uzun bir dönemden sonra ilk olabilir ancak son olacağının bir göstergesi değildir. İnsanlarda bu tedirginlikle hayatlarına devam etmektidir.

Şayet topluma bakılırsa; grip dahi eskisi gibi kolay geçmemekte, genelde karın ağrısı, ishal, kusma eşlik etmektedir. Bu sebeple bağışıklık güçlendirmek hiç olmadığı kadar önem kazanmıştır. Çünkü hasta olmamak, hastalıktan kurtulmaktan kesinlikle daha kolay ve daha ucuzdur.

Bağışıklık Nasıl Güçlendirilir?

Bağışıklık güçlendirmek için beslenme vajgeçilmez bir unsurdur. Ancak besinler de on yıl önceki besin değerine denk değildir. Dolayısıyla şuan beslenmeye çok daha özen gösterilmelidir.

Bunun yanında şahsi olarak da bağışıklık güçlendirmek için; spor yapmak, düzenli beslenmek ve mutlu bir hayat sürmek gerekir. Böyle söylendiğinde insanın aklına hayatın akışından kaynaklı stresleri geliyor ve adeta stressiz yaşamanın mümkün olmadığı düşünülüyor. Halbuki stres unsurlarını bakış açılarını değiştirerek ortadan kaldırabiliriz. Mesela trafik, en büyük stres unsurlarından biri. Ancak bu vakitleri keyifli okumalar yaparak, keyifli müzikler dinleyerek bir fırsat olarak değerlendirebilirsiniz.

İş ortamınız çok stresliyse, stresinizi azaltmak için aralarda sevdiğiniz insanlarla görüşebilir, kısa yürüyüşlere çıkabilir ve modunuzu yükseltebilirsiniz. Hayatınızı değiştirmek her zaman elinizde olmasa da beyninizi yöneterek herşeyi güzelleştirebilirsiniz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?