Pankreasta Müsinoz Kist Adenom Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/25 17:05 •

Pankreas kistleri birkaç milimetreden, birkaç santimetre çapa kadar değişebilirler. Çoğu pankreas kisti iyi huyludur, ancak bazıları kanser özellikleri veya eğilimi taşırlar. 

Pankreasta Müsinoz Kist Adenom Nedir?

Pankreas midenin arkasında yer alan yaklaşık 15 cm uzunluğunda, sindirim ve hormon salgılama görevi olan bir organdır. Pankreasta organın üzerinde gelişen sıvı içerikli tümörlere kist denir. Pankreas, baş, gövde ve kuyruk olmak üzere üç bölümden oluşur. Kistler bu üç bölümde de oluşabilir. Pankreas kistleri birkaç milimetreden, birkaç santimetre çapa kadar değişebilirler. Çoğu pankreas kisti iyi huyludur, ancak bazıları kanser özellikleri veya eğilimi taşırlar. 

Müsinöz kistadenomlar protein içerikli bir sıvı içerirler ve kanserleşebilme riski taşırlar. Bu nedenle ameliyatla alınmaları gerekmektedir. Pankreas kistleri, pankreasta bulundukları bölgeye göre, karın ağrısı veya sarılık gibi şikayetler oluşturabilir.
Pankreasta bulunan müsinöz kist adenomların yaklaşık üçte biri kanser riski taşırlar. Çoğunlukla orta yaşlı kadınlarda görülürler ve pankreas’ın gövde ve kuyruk kısmında yer alırlar. Pankreas kistlerinin tanısı ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi veya MR gibi tahlillerle koyulur. Pankreas kistlerinin tedavisinde kötü huylu olduğu düşünülen kötü huylu kistler ameliyat edierek çıkartılmalıdır. Müsinöz kistadenom pankreastan başka organlarda da görülebilir. Over diğer adıyla kadınlarda yumurtalık da bunun bir örneğidir.

Hücreler Neden Kanserleşir?

Hücreler bölünürken belli bir sistem içinde hareket ederler. DNA denilen genetik materyal kendini eşler, kontrol noktalarında bir hata olup olmadığı kontrol edilir ve eğer bir problem yoksa hücrenin bölünmesine izin verilir ve hücre ikiye ayrılarak yeni hücre meydana gelir. Ancak kanser denilen olayda DNA nın doğru şekilde kopyalanması yapılmaz ve kontrol noktaları işlevsiz hale gelir. Dolayısıyla hatalı genler üst üste hızlı bir şekilde ilerleyerek düzensiz hücre yığınlarına dönerler. Eğer bu yığınlar kontrol altına alınamazlarsa kanser vakaları ortaya çıkar. Kanserin sinsi olarak nitelendirilmesinin sebebi de budur. Kişinin teşhisi konana kadar çoktan kanser hücresi büyümüş, hatta metastaz yaparak dağılmış dahi olabilir.

Her düzensiz hücre bölünmeleri kansere yol açmaz. Bazıları zararsız bir şekilde oldukları yerde kalırlar. Bunlara müdahale etmenin gereği yoktur ancak kontrol altında tutulmalıdır. Çoğu zaman bölünmeye devam etmezler. Hastanın risk durumuna göre bazen 6 ayda, bazen yılda bir yeniden ultrason çekilmek suretiyle kontrol altında tutulurlar.


 


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
******* ******* :

Sezen Aksu'ya acil şifalar.Pankreas kanseri değildir inşallah

******* ******* :

Pankreasta Müsinöz kistadenom konusu ile ilgili bu kadar kısa zamanda güncel bilgi bulmak ne güzel,cevaplayanın eline sağlık...

?