Parasentez Nasıl Yapılır? Hangi Durumlarda Parasentez Yapılmaz?

Yayın Tarihi : 2019/03/19 17:12 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/29 12:36 •

Bu makalemizden parasentezin  nasıl ve neden yapıldığına dair teknik bilgilere ulaşmanız mümkündür. Parasenteze dair detaylı bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

 

  

 

 

Parasentez Nasıl Yapılır? Hangi Durumlarda Parasentez Yapılmaz?

Parasentez Nedir?

Parasentez, tanı veya tedavi amaçlı asit sıvısı elde etmek için periton boşluğuna bir iğne veya kateterin sokulduğu bir tıbbi işlemdir. Hastanelerde yatan hastalara ileri tanı ve tedavi için yapılmaktadır.
Parasentez, karnında sıvı olan (çoğunlukla aist sıvısı)  hastalıkların tanı ve tedavisinde tatbik edilmektedir.Parasentez işlemi  çoğunlukla kalp yetmezliği ve  karaciğer yetmezliği olan hastalara tatbik edilmektedir.
Temel olarak ise karın zarında çeşitli hastalıklara bağlı olarak sıvısı olan hastalar ile başta kanser olmak üzere  karında kist veya kistleri olanlara da yapılır. 
Karında asit sıvısı, asitlerin nedeninin belirlenmesine yardımcı olmak ve ayrıca enfeksiyon veya kanser olup olmadığını görmek için kullanılabilir. Asitlı sıvıda transüdat'nın eksüdadan ayrılması ile ilgili olarak, asitleri karakterize etmek için tercih edilen yöntemlerin başında ise  serum-asit albumin gradienti  (SAAG) yer alır.
Karında asitin farklı çeşitleri olabilir.

Karında Transüdatif Asit Nedenleri 

Karaciğer sirozu
Alkolik hepatit
Kalp yetmezliği
Fulminan karaciğer yetmezliği
Nefrotik sendrom
Portal ven trombozu

Karında Eksüdatif Asit Nedenleri

Periton karsinomatozis
Pankreas veya safra sisteminin iltihabı
Peritonit
İskemik veya tıkanmış bağırsak

Karında Diğer Asit Nedenleri

Yumurtalık kanseri 
Spontan bakteriyel peritonit :Karın içi enfeksiyonu olmayan asitik sıvının enfeksiyonu genellikle bağırsak bakterilerinin yer değiştirmesiyle kronik karaciğer hastalığı olan hastalarda görülür. Yaygın patojenler arasında Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, enterokok türleri ve Streptococcus pneumoniae bulunur. Abdominal periton diyalizi kullanan böbrek yetmezliği olan hastalar da, nefroz veya sistemik lupus eritematozus olan çocuklar gibi yüksek risk altındadır. 
Şüpheli spontan veya ikincil bakteriyel peritonit
Refrakter asit

Parasentez Nasıl Yapılır?

Parasentez, tıbbi olarak karın içinden sıvı alma işlemine verilen isimdir. Bu işlem sırasında cerrahlar özel bir iğne kullanır.Sıvı bu iğne vasıtasıyla çekilir. Burada temel gaye ise hastalığın tanısı için alınan sıvıdan tahlil yapılması ve hastanın sıvıdan kurtularak rahatlamasının sağlanmasıdır. Parasentez işlemi ortalama 20 dakika kadar sürmektedir.Komplike vakaalrda bu süre biraz daha artabilir.Parasentez sırasında hasta sırt üstü yatıyor olmalıdır. İşlem sırasıznda steril olarak çalışılmalıdır.Aksi takdirde hasta enfeksiyona yakalanabilir. Kimi zaman lokal ansestezi uygulandığı gibi işlem sırasında anestezi uygulanmadığı da olabilir.Bazı durumlarda hasta genel anestezi altında iken de bu girişim yapılabilir.Alınan sıvı örneği patolojik, mikrobiyolojik veya biyokimyasal tetkikler için vakit kaybetmeden laboratuvara gönderilmeldir.

Parasentezin Yapılmasının Önerilmediği Durumlar:

Ameliyat gerektiren akut batın mutlak bir kontrendikasyondur. Şiddetli trombositopeni (trombosit sayısı < 20 × 103/µL) ve koagülopati (uluslararası normalize oran [INR] >2.0) göreceli kontrendikasyonlardır.2.0'dan daha büyük bir İNR olan hastalar, işlemden önce taze dondurulmuş plazma (FFP) almalıdır. Bir strateji, işlemden önce bir birim taze dondurulmuş plazmayı infüze etmek ve ikinci ünite infüze ederken prosedürü yerine getirmektir.
Trombosit sayısı 20 × 103 / µl'den düşük olan hastalar işlemden önce trombosit infüzyonu almalıdır.

Aşağıdaki durumlarda da parasentez tavsiye edilmemektedir:

Hamilelik
Şişmiş mesane
Karın duvarı selüliti
Şişmiş bağırsak
İntra-abdominal adezyon

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?