PLT Testi Nedir ? PLT Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Yayın Tarihi : 2018/08/19 21:11 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/05 11:48 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

PLT diğer adıyla trombosit testi, kan sayımında (hemogram testi) çalışılan parametrelerden biridir.PLT düşüklüğünün ne anlama geldiği de sıklıkla merak edilen bir konudur. PLT düşüklüğü ise kan sayım sonuçlarında istenmeyen bir durum olup kanama ve pıhtılaşma bozuklukları konusunda bilgi vermektedir.

PLT Testi Nedir ? PLT Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

PLT Testi Nedir?

PLT (platelet) diğer adıyla trombosit testi, tam kan sayımında (hemogram testi) çalışılan parametrelerden biridir.PLT düşüklüğünün ne anlama geldiği de sıklıkla merak edilen bir konudur.
PLT düşüklüğü ise kan sayım sonuçlarında istenmeyen bir durum olup kanama ve pıhtılaşma bozuklukları konusunda bilgi vermektedir.PLT düşüklüğü kan hücrelerinden trombositlerin düşüklüğü anlamına gelir.
PLT testi, pıhtılaşma  sistemi, kanama bozuklukları ve hemostaz fonksiyonlarındaki bozuklukların değerlendirilmesinde kullanılan önemli bir kan sayımı  testidir.

PLT (Trombosit) Nedir?

PLT (trombosit)  veya kan pulcukları kan pıhtılarının oluşumunda görev alan hücrelerdir.  
Trombositlere, Platelet adı da verilir. Kan sayımı (hemogram) tahlillerinde kısaca plt olarak belirtilir.
Trombositler kan pıhtılaşmasında görevlidirler. Eksikliklerinde bu görev tam olarak gerçekleşemeyecek, pıhtılaşma fonksiyonu bozulacak ve kişide kanamaya yatkınlık artacaktır. Oluşan kanamalar ise kimi zaman hayati tehlikelere sebep olabilir.

PLT Normal Değeri Nedir?

PLT normal değeri, çalışılan tahlilin yöntemine göre küçük farklılıklar göstermekle birlikte bir mikrolitre kanda
140 ile 400 103/µL arasındadır.
100 103/µLve altı PLT değerleri ise düşük olarak değerlendirilir.

PLT Testi Birimi Nedir?
PLT nin birimi test raporlarında 103/µL olarak gösterilmektedir.

PLT Test Sonuçları Nasıl Yorumlanmalıdır?

Sonuç olarak doktorlar 140  ile 400 103/µL arası trombosit (plt) değerlerini normal kabul etmektedirler.
Bunun biraz üstü ve altı çıkan değerlerde ise, hastanın durumuna göre doktorlar PLT testiinin tekrarını isteyebilir veya ilave testler ile bu sonucu teyit etmek isteyebilir.

PLT Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

PLT düşüklüğü normal bir durum değildir.PLT değerleri düşük olan kişide kanamaya bir meğil olur, cildinde kırmızı lekeler görülebilir.
Özellikle 50  103/µL  ve altındaki PLT değerleri kritik ve sağlığı tehdit eden değerler olup mutlaka izlenmelidir.
PLT değeri düşük olanlar,plt düşüklüğünün nedenlerinin araştırılması için bir hematoloji uzmanına başvurmalıdır.Hematoloji uzmanı muayene sonrası gerekirse ilave tahliller ile PLT düşüklüğünün nedenlerine yönelik araştırma yapacaktır.
PLT düşüklüğüne dair diğer yazılarımızı ve bu konuda sorulmuş soru ve cevapları da aşağıda bulabilirsiniz.

PLT düşüklüğü ile ilgili diğer konular, soru ve cevaplar

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
e********* :

Plt değerim 532 çıkti yasim 15 ciddi bi sorun var mi


Cevap:

PLT yani trombosit değeri yüksek.Bu normal değil.Bu durumda dahiliye veya tercihen bir  hematoloji uzmanına danışmanızda yarar var.

PLT kan tahlili hakkında bilgi almak, bu testin yüksek çıkma nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

PLT Testi ve yüksekliği

h********* :

PLT değerim 442 MCHC değerin 30.62 16 yaşındayım sizce değerlerin kötü durumdaki ?


Cevap:

Bizlere sormuş olduğunuz tahlil sonuçları  hemogram  diğer adıyla da kan sayımı testinde yer alan parametrelerden sadece birkaçı.
Kan sayımı tahlilinin ekibimizce sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte yorumlamak yararlı olacaktır. 

Test raporunuzda yer alan diğer hemogram parametrelerinde bir  sapma sorun yoksa, kan sayımı sonuçlarınızda kayda değer bir sorun olmadığını söyleyebiliriz.

Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?


s******** :

Merhaba Günaydın plt diyer adıyla trombosit normalde değerleri 130 ve 400 olması gerekirken benim 419 çıktı napmalıyım acaba çokmu yüksek


Cevap:

Sorduğunuz PLTdeğerinde  kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.

o****** :

iyi günler ben 23 yaşındayım plastik cerrahiden bi operasyon için doktorum kan tahlili yaptırdı plt değerim 18,3 çıktı doktor testi tekrar yaptırmamı istedi bu sefer plt değerim 67 çıktı bu durumda ameliyat yapamayacağını söyledi ve dahiliye ye sevk etti bu ne anlama geliyor? cevp verirsenz sevnrm


Cevap:

Evet trombosit diğer adıyla da platalet( PLT)  değeri oldukça düşük.
Bu sonuç  normal değil, Kan sayımında PLT düşüklüğü olduğunda, kanamalara karşı bir eğilim olabilir.Bir kan hastalığı da bulunabilir.
Bu durumda ileri tetkik ve tedavi için bir hematoloji uzmanına başvurulmasında  yarar var.

PLT (Trombosit)  testi  düşüklüğü nedenleri ve PLT testine dair aşağıda detaylı bilgi bulabilir, Tahlil.com'a sorulmuş soru ve uzmanlarımızca verilmiş cevapları bulabilirsiniz.

s********* :

Mrh bugun tetkiklerimden plt 65 cıktı ve tekrardan kan alımı yapıldı. Ayrıca dıger tetkiklerımden sunlarda dıkkatımı cektı
plt:65 pct:0.064. baso:1.6 lym:41.6 neu:43.7 sadece bunlar koyu renkle yazilmis o yuzden sormak ıstedm degerlendirırsenız sevınırım tşk


Cevap:

Trombosit diğer adıyla da platalet( PLT)  değeri oldukça düşük.
Bu sonuç  normal değil, Kan sayomında PLT düşüklüğü olduğunda, kanamalara karşı bir eğilim olabilir.Bir kan hastalığı da bulunabilir.
Bu durumda ileri tetkik ve tedavi için bir hematoloji uzmanına başvurulmasında  yarar var.

PLT (Trombosit)  testi  düşüklüğü nedenleri ve PLT testine dair aşağıda detaylı bilgi bulabilir, Tahlil.com'a sorulmuş soru ve uzmanlarımızca verilmiş cevapları bulabilirsiniz.

a*************** :

Merhaba..5 kan testimin 4u düşük (28,38,55,65) bir tanesi sabah 55 cikan ogleden sonra 351 ..parmak ucumdan kan alip da baktilar ..351 cikinca sorun yok numuneler farkli olabilir dediler fakat yine düşük çıktı. ..bu neden oluyor? Ve 2014 ocaktan beri acnegen kullandim ama bu deger ilk 2013de düşüktu


Cevap:

Tahlil.com'a gelen yüzlerce soru arasından belirtiğimiz kurallara göre sorulan sorular editörlerimizce onaylandıktan sonra doktorlarımızca  cevaplanmaktadır.

Sorunuzu belirtilen kurallara göre sormamışsınız.
Soruyu sorma aşamasında bu konuda gereken uyarılarda bulunmamıza rağmen bu tür uyarılara dikkat etmeyen sizin gibi bir çok okurumuz var.

Aşağıdaki uyarıları dikkatle okuyup sorunuzu tekrar sorunuz.


s************ :

bugün doktora gittim plt degerim bakıldı ve 92 çıktı beni hematolojiye sevk ettiler..açıkçası birazda korktum bu konuda ne tavsiye ediyorsunuz ve degerimin düşüklüğü nelere yol açabilir lütfen degerlendirimisiniz....


Cevap:

 PLT değeri düşük.Bu normal değil,  bu tür durumlarda kanamalara karşı bir eğilim olabilir.Bir kan hastalığı da bulunabilir.
İleri tetkik ve tedavi için bir hematoloji uzmanına başvurulmasında  yarar var.

PLT (Trombosit)  testi  düşüklüğü nedenleri ve PLT testine dair aşağıda detaylı bilgi bulabilir, bu konuda Tahlil.com'a sorulmuş soru ve uzmanlarımızca verilmiş cevapları bulabilirsiniz.


l*********** :

Merhaba

2008 Yılında Apilastik Anemi Rahatsızlığım vardı. 2 Ay ilaç tedavisi sonunda tedavi yanıt vermeyince kemoterapi gördüm. Plt değerim 20000 seviyelerinde seyrediyordu. Terapi sonrası 100 ile 140 civari ortalama değerlerim çıkıyordu. Son kan sayımımıda plt değerinin 89 kadar düştüğünü gördüm.


Cevap:

Periferik yayma yapılarak gözle sayılmasını öneririz..

B*********** :

Merhaba, benim nişanlımın plt değeri 114 çıktı , min.150 olması gerekirken. ciddi bir rahatsızlığa neden olur mu bu düşüklük? Teşekkürler.


Cevap:

Plt değerleri 100.000 altında değil ise sorun oluşturmaz, chazla sayımda bu tür problemler olabilir, periferik yayma denilen test ile gözle sayılması doğru olacaktır..

s***** :

merhaba hocam anneme kan tahlili yapan doktor PLT değerini çok yüksek bulup araştırma hastanesine yönlendirmiş onlarda yeniden tahlil alıp ankaraya göndermişler PLT değeri çok yüksek. 494,1 değerde çıkmıştı.1959 doğumlu kendisi.ciddi bişey olabilir mi korktuk. bu sonuçtan ne çıkabilir?


Cevap:

PLT trombosit değeri yüksek.Ancak kaygı verecek kadar da yüksek değil.PLT testi hakkında bilgi almak ve hangi durumlarda yüksek çıktığını çğrenmek için aşağıdaki bağlantıları tıklayınız.Bir hematoloji uzmanına da danışmanızda yarar var.

PLT Testi ve yüksekliği


m*************** :

iyi günler hocam 44 yaşında erkeğim hemogram sonuçlarım şöyle ;wbc 11,2 rbc 5,86 plt 266 lym %32 hgb 15 cevaplarmısıınız teşşkür ederm.


Cevap:

Belirtiğiniz değerler hemogram yani kan sayımında çalışılan parametrelerden sadece bir kaçı, bunlar tek başına fazla bir fikir vermez.Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir, diğer kan sayım parametrelerinizde eğer bir sorun yoksa, sonucunuzda kayda değer bir problem olmayacağını söyleyebiliriz.

Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?

http://tahlil.com/hemogram-kan-tahlilindeki-kisaltmalarin-anlamlari



u***** :

Babam by pass olalı 20 gün oldu ve aynı zamanda hodgkin hastası PLT değeri 679 önceki tahliline göre biraz daha düşük ama hala çok yüksek sizce ne yapmalıyız neden bu kadar yüksek çıkıyor yardımcı olursanız çok sevinirim..


Cevap:

PLT yüksekliğinin bir çok nedeni olabilir.Buna örnek olarak aşağıdaki nedenleri söyleyebiliriz.
'' Maligniteler, myeloproliferatif hastalıklar, splenektomi sonrası, romatoid artrit, demir eksikliği anemisi ve akut enfeksiyonlarda trombosit sayısı artar''
Bir hematoloji uzmanına da danışabilirsiniz.

m*************** :

Annemin PLT si 19 olmuş doktora 3 yıldır gidiyor doktor 19 olunca ameliyat demiş. Dalak olan iç organı almamız gerek demiş ne yapmamız gerekiyor yardımcı olabilirmisiniz teşekkürler


Cevap:

Öncelikle geçmiş olsun annenize, ameliyat öncesi bir hematoloji uzmanına mutlak suretle danışmak gerekir. PLT değeri gerçekten kritik seviyeye inmiş.

?