Prokalsitonin Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/12/31 13:25 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Prokalsitonin tam kan sayımı (hemogram) testi parametrelerinden biridir.Tahlil raporlarında PCT olarak belirtilir. Prokalsitonin testi bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlar ile bakteriyel olmayan enfeksiyonları ayırmak için kullanılan bir kan tahlilidir.
Prokalsitonin Testi Nedir?

Prokalsitonin Testi Nedir?

Prokalsitonin, vücudumuzda özellikle bakteriyel enfeksiyonlara ve doku hasarına cevap olarak üretilen bir maddedir. Kanda prokalsitonin düzeyi, sistemik bakteriyel enfeksiyonlar ve sepsislerde önemli ölçüde artabilir. Bu test kandaki prokalsitonin seviyesini ölçer.

Prokalsitonin bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlar ile bakteriyel olmayan enfeksiyonları ayırmak için kullanılan bir testdir.

Prokalsitonin testi Hangi durumlarda tanıda kullanılmaktadır? 

  1. Sistemik enfeksiyonların tanısı 
  2. Hastalığın gidişinin ve tedavi yanıtının izlenmesi
  3. Enfeksiyon hastalıkların ve nedeni bilinmeyen ateşin ayırıcı tanısı
  4. Büyük cerrahi girişim veya ağır travma geçiren, organ transplantasyonu yapılan, uzun süre yoğun bakımda kalan hastaların bakteriyel enfeksiyonlar açısından izlenmesinde  kullanılmaktadır.

Klinik araştırmalarda yenidoğan bakteriyel enfeksiyonlarının belirlenmesinde ilk 2 gün ve geç bakteriyel enfeksiyonlarda 3 ile 30 gün arası kullanılmaktadır.

Normal sağlıklı insanlarda serum PCT seviyeleri ölçülemeyecek kadar düşüktür. PCT’nin serumda 0.5 ng/mL’nin üstüne çıkması sistemik enflamasyonla giden akut bir enfeksiyonun göstergesi olmaktadır.
Lokal enfeksiyonlarda, prokalsitoninde artış olmaz veya çok hafif artabilir. Ardışık PCT ölçümleri, yaşamı tehdit eden bakteriyel enfeksiyonların gidişini ve tedaviye yanıtını izlemede kullanılır. 

Prokalsitonin düzeyinin yüksek seyretmesi hastalığın aktivitesinin devam ettiğini, PCT düzeyinin düşmeye başlaması ise tedavinin etkinliğini veya enfeksiyonun iyileşme dönemine girdiğini gösterir.
Prokalsitonin, bakteriyel-viral enfeksiyon ayırımında, immün yetmezliği veya otoimmün hastalığı olan ateşli hastalarda bakteriyel enfeksiyonun belirlenmesinde, transplantasyonlu hastalarda akut organ rejeksiyonu ile bakteriyel enfeksiyonun ayırımında kullanılabilir.  

Prokalsitonin Testi Nasıl Yorumlanır?

Prokalsitonin sonuçları, diğer laboratuar testlerinin yanı sıra klinik değerlendirmelerden elde edilen bulgularla birlikte yorumlanmaktadır.
Ciddi derecede hasta bir kişide düşük prokalsitonin seviyeleri, sepsis geliştirme riski ve ağır sepsis ve / veya septik şok ilerlemesi riskini gösterebilir.

Düşük prokalsitonin değerleri ise hastanın belirtilerinin viral bir enfeksiyondan kaynaklandığını gösterebilir.

Düşük prokalsitonin oranları aynı zamanda lokal bir enfeksiyon olduğunu da gösterebilir.

Yüksek değerlerde prokalsitonin sonuçları hastada sepsis olasılığının yüksek olduğunu gösterir.Örneğin menenjit gibi ciddi bakteri enfeksiyonu olan kişilerde de yüksek seviyeler görülebilir.

Orta dereceli prokalsitonin yüksekliği ise bulaşıcı olmayan bir enfeksiyon veya erken bir enfeksiyondan kaynaklanıyor olabilir. 

Sepsis veya bakteriyel bir enfeksiyon nedeniyle tedavi edilen bir hastada zaman içinde prokalsitonin seviyelerinin düşmesi tedaviye olumlu  bir yanıt verdiğini gösterir. İstikrarlı veya artan prokalsitonin seviyeleri ise tedaviye devam edilmesi gerektiği bilgisini doktora vermelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
h******** :

İyi günler. Ben 8 şubatta regl oldum 11 subatta adetim sona erdi. Subatın 11 inde nişanlim geldi daha hayatimda hic cinsel iliskiye girmedim daha bakireyim ama 12-14 şubat arası bi yakınlastik ve sürtünme oldu halende bakireyim. Ama hiç üzerime felan boşalma olmadı kendi üzerine bosaldi nisanlim. Benim adetim 2 gün gecikti. Bu sürtünmeyle alakali olabilir mi? Hamile kalmis olabilr miyim? Dün 2 idra test yaptirdim sonuc negatif cikti.  Bugun yaptirdim yine negatif cikti. Cok korktuğum için bende büyük bir stres yaratti lütfen biran önce cevaplarsanız çok sevinirim


Cevap:

Cinsel konularda bilgi sahibi olmadan  cinsel  deneyim yaşayan sizler gibi pek çok okurumuz var.
Bu tür  ilişki sonrası hamilelik korkusu ile bizlere bir çok soru geliyor.
Bize yazdığınız ilişki türünde  hamilelik ihtimali pek mümkün görülmüyor.

Tahlil.com doktorları olarak size önerimiz mutlak suretle aşağıdaki bağlantıyı dikkatle okuyup hamilelik oluşumuna dair bilgi sahibi olmanız.

Aşağıdaki bağlantıda belirtilen yazıları ve sorulmuş benzer soru ve uzmanlarımızca verilen cevapları dikkatle okursanız bu konuda bilgi sahibi olacağınızı umuyoruz.

?