Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri ve Korunma Yolları

Yayın Tarihi : 2020/03/10 16:03 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/10 16:03 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Rahim ağzı kanseri; kadınları tehdit eden ikinci kanser türüdür. Her kanser türünde olduğu gibi rahim ağzı kanseri de; erken tanıda daha kolay ve kesin tedaviyi ortaya koyuyor. Bu sebeple düzenli kadın doğum kontrolleri mutlaka yapılmalıdır.

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri ve Korunma Yolları

Rahim ağzı kanseri; kadınları tehdit eden ikinci kanser türüdür. Her kanser türünde olduğu gibi rahim ağzı kanseri de; erken tanıda daha kolay ve kesin tedaviyi ortaya koyuyor. Bu sebeple düzenli kadın doğum kontrolleri mutlaka yapılmalıdır.

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Cinsel ilişkide kanama; düzenli cinsel hayatınız olmasına rağmen, her ilişki sonrası kanama oluyorsa rahim ağzı kontrolü yapılmalıdır. Ancak zaman zaman zorlama, yanlış pozisyon gibi durumlarda da kanama olabilir. Her kanamada korkmamak gerekir ancak yine de kontrol yaptırmak faydalı olacaktır.

Adet harici kanama; özellikle enfeksiyonla çok karıştırılan bir durumdur. adet değilseniz, ilişkide bulunmamışsanız ve ara ara gelen bir kanlı akıntı varsa muhakkak kontrol edilmelidir.

Kötü kokulu ve kıvamlı akıntı; yine enfeksiyon ve rahim ağzı kanseri belirtisidir. Takip etmeli ve en kısa zamanda doktor muayenesinden geçilmelidir.

Bel ve kasık ağrısı; önemli bir kanser belirtisidir ancak çoğu zaman önemsenmez. İlişkiye bağlantılı olarak düşünülür. Ancak doktor kontrolü sırasında kesinlikle belirtilmesi gereklidir.

Rahim Ağzı Kanseri İçin Risk Taşıyanlar

Tüm kanser türlerinde olduğu gibi, rahim ağzı kanserinde de aile yatkınlığı önemli bir etkendir. Bu sebeple şüphe duyulan her kişide öncelikle aile hikayesi sorgulanır.

Sigara tüketimi de rahim ağzı kanseri riskini artıran faktörler arasında yer alır.

Sigarayı sadece aktif içenler değil, pasif içenler de rahim ağzı kanseri açısından risk taşıyan gruptadır. Bu sebeple sigara içiyorsanız sadece kendi sağlığınızı değil, sevdiklerinizin de sağlığını riske attığınızı hiçbir zaman unutmayın.

Rahim ağzı kanseri, çoğunlukla HPV enfeksiyonu ile birlikte vücuda taşınır. Bu sebeple sık rahim ağzı iltihaplanması geçiriyorsanız kontrollerini yaptırmanız faydalı olacaktır.

Rahim Ağzı Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

Öncelikle vücudu HPV virüsünden korumak gerekir. Bunun için aşı yaptırmak mümkündür. Aşı dozlar ve ya tek sefer şeklinde uygulanabilir. Burada en önemli unsur kişinin yaşıdır. Aile de rahim ağzı kanseri yatkınlığı varsa 11-12 yaş arasındaki bireylere ilk doz aşı yapılabilir. Şayet ailede bir risk yok ancak kişinin böyle bir korkusu ve ya yatkınlığı varsa her yaşta kadınlar HPV aşısı yaptırabilirler.

Rahim ağzı kanserinden koruyan en etkin yöntem ise, tek eşliliktir. Farklı kişilerle cinsel temaslarda bulunmak rahim ağzı kanseri riskini artıran bir faktördür.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?