Ramazanda İftar ve Sahurda Beslenme İpuçları

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/22 21:00 •
Ramazan ayı uzun ve sıcak yaz günlerine denk gelmeyi sürdürüyor
Ramazanda İftar ve Sahurda Beslenme İpuçları

Ramazan ayı uzun ve sıcak yaz günlerine denk gelmeyi sürdürüyor. Bu durum ramazanda doğru beslenmenin önemini arttırıyor. Dr. Back-Up Medikal Danışmanı Dr. Ayhan Tokgöz, oruç tutacaklar için “Sahurda ve iftarda aşırı yemek yemekten sakının. Lif açısından zengin beslenin ve bol sıvı alın” diyerek önerilerini paylaşıyor.
Ramazan ayında sağlıklı, düzenli ve dengeli beslenmek, sindirim sistemi sorunları yaşamadan rahat oruç tutmak isteyenler için büyük önem taşıyor. Özellikle uzun ve sıcak yaz günlerine rastlayan ramazanda iftar ve sahur arasında sıvı alımına dikkat etmek gerekiyor. Dr. Back-Up Medikal Danışmanı Dr. Ayhan Tokgöz, oruç tutacakların iftar ve sahurda nasıl beslenmesi gerektiğini aktarıyor.
Sahurda gün içinde enerji sağlayacak besinlerin yenmesini öneren Dr. Tokgöz, “Özellikle ramazan ayının ilk günlerinde aç veya susuz kalmak konusunda endişe duyanlar sahurda fazla yeme eğiliminde olabilir. Oysa ne kadar çok yerseniz o kadar fazla acıkırsınız.
Karbonhidrat ağırlıklı yemek, örneğin hamur işi ve makarna gibi beyaz undan rafine gıdalar, patates ve beyaz pirinç gibi nişastalı gıdalar, insülin seviyelerini artırır ve kan şekerini düşürerek daha hızlı açlığa neden olur. O nedenle sahurda protein, beyaz et, süt ve süt ürünleri ve kompleks karbonhidratlar, isteniyorsa tam buğday unundan ekmek, kepekli makarna, esmer pirinçten yapılmış pilav gibi besinler tercih edilebilir” diye bilgi veriyor.Orucun ilk günlerinde özellikle insülin seviyesindeki düzensizlikler nedeniyle zorluk çekilebileceğini söyleyen Dr. Tokgöz, “Oruç tutmaya başlamadan bir süre önce yemek düzenini değiştirerek hafif bir yemek düzenine geçmek, oruç tutulduğu döneme daha hazırlıklı bir şekilde girmeyi sağlayabilir. Önce hafif bir yeme düzenine geçmek, sonrasında ise daha kısıtlı yemek yenen bir dönem geçirmek vücut için detoks etkisi yapar. İlk zamanlarda hissedilen yorgunluk da, sadece açlıktan değil daha çok vücudun girdiği metabolik değişiklik etkisiyle oluşur” diyor.
Ramazan ayında oruç tutmanın özellikle, yutak borusu ve mide hastalığı, şeker hastalığı ve diğer kronik hastalıkları olanlar ve düzenli ilaç kullananlar için yasak olması gerektiğini ifade eden Dr. Tokgöz, hasta olanların, düzenli ilaç kullananların ve sağlık sorunu olduğunu düşünen kişilerin oruç tutmak için mutlaka doktor görüşü almaları gerektiğini belirtiyor.İftarda nasıl beslenmeli?İftar saatine gelindiğinde tüm gün boş kalan midenin birdenbire aşırı yemek yenerek zorlanmaması gerektiğine dikkat çeken Dr. Tokgöz “Tüm gün yemek yenmediği için bunun telafisinin tek bir öğünde yapılmaya çalışılması sindirim sağlığı açısından zararlıdır. Bol sıvı alınması, lif açısından zengin salata, sebze ve meyve yenmesi gerekir. Yağ oranı fazla ve yüksek kalorili yiyeceklerden olabildiğince kaçınmak, midenin çok fazla zorlanmasını önler. Yine iftarda şekerli şeylerin çok yenmemesi gerekir. Kan şekerindeki iniş çıkışlar hem sağlık için zararlıdır hem de gün içinde çeşitli sıkıntılar yaşanmasına neden olur” diye belirtiyor.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?