Ramazanın İlk Haftasında Baş Neden Ağrır?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2024/03/26 06:58 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Ramazanın ilk haftasında genelde orucun şiddetli baş ağrısı yaptığı söylenir. Sonraki zamanlarda bu ağrı hafifler. Pek çok kişi bunu oruca alışmaya bağlasa da durum bambaşkadır.

Ramazanın İlk Haftasında Baş Neden Ağrır?

Bir ibadet olarak yapılan oruç, özünde güzel bir detokstur ve pek çok faydayı içinde barındırır. Ramazan ayının da gelmesiyle bir ay boyunca tutulacak oruç, vücudu toksinlerden arındırmak için eşsiz bir fırsattır. Orucun detoks özelliğinden dolayı sadece ramazan ayında değil diğer zamanlarda da ara ara tutulması çok faydalı olacaktır. Zaten islam dininde de öneri bu şekildedir. Bilhassa haftada iki kez pazartesi ve perşembe günleri tutulacak oruç, vücudu sağlıklı ve zinde tutacaktır.

Oruçta Baş Ağrısı Neden Olur?

Ramazanın ilk haftasında genelde orucun şiddetli baş ağrısı yaptığı söylenir. Sonraki zamanlarda bu ağrı hafifler. Pek çok kişi bunu oruca alışmaya bağlasa da durum bambaşkadır.

Vücutta pek çok sistem vardır. Bu sistemlerin hepsinin çalışması birbiri ile bağlantılıdır. Sindirim, bu sistem içinde en fazla enerji harcayan yani vücuttan en fazla ATP çeken sistemdir. Hele ki bir de ana öğünlerin dışında, sürekli ara öğün yapıyor, sürekli bir şeyler atıştırıyorsanız, o zaman vücut günün büyük bir kısmını sindirimle geçirecektir. Bu durumda yapım ve onarım işlerine vakti kalmayan vücut, en ufak bir mikropla çeşitli ve birbiri ardına gelen hastalıklarla savaşacak, bağışıklığı düşecektir. Tabii bunun yanında şişmanlık hastalığı da cabası.

Oruçta, sindirim sistemi çalışmadığı için vücut başka işleri düzenler ve kendine bi bakım cila yapar. Özellikle bağışıklık sistemini çalıştırarak vücudu toksinlerden ayırır. Orucun ilk haftasında vücutta biriken toksinlerin çok büyük kısmını attığı için fazla enerji harcar bu sebeple baş ağrısı yapar.

Kısaca, vücut ne kadar kirliyse baş ağrısı o derece şiddetli olur. Azaltmanın yöntemi ise normal zamanda da ara ara tutulacak oruçlardır. Zaten zaman zaman oruç tutuyorsanız, ramazan ayı sizin için oldukça rahat geçecek, baş ağrısı problemini bırakın halsizliği dahi hissetmeyeceksiniz.

Zaten ibadetlerin özünde, insan sağlığı için yararlı şeyler vardır. Dolayısıyla bunları yaparken ibadete sadece ibadet gözüyle bakmamak, ayrıca sağlığa olan katkılarını da değerlendirmek gerekir. Böyle olduğu takdirde; hem ibadetiniz daha çok zevk verir ve yük gibi algılanmaz, hem de hayata bakışınızda bambaşka bir boyut kazanırsınız.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?