RBC (Eritrosit) Testi

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/09 09:23 •

Red, Blood ve Cell.Türkçe anlamları ise sırasıyla kırmızı kan hücresidir. RBC (eritrosit) testi tam kan sayımı (hemogram) testinin en önemli parametrelerinden biridir.
 

RBC (Eritrosit) Testi

RBC Nedir?

RBC testi İngilizce 3 kelimenin kısaltılmasıyla adlandırılmıştır.
Red Blood Cell kelimelerinin Türkçe anlamı kırmızı kan hücresidir.
Buradan da anlaşıldığı gibi RBC testi kanımızdaki kırmızı kan hücreleri olan eritrositlerin (alyuvarlar) sayısını gösteren bir testtir.
Yaygın olarak anemi teşhisinde kullanılan bir test olup Hemogram adını da verdiğimiz
Tam Kan Sayımı parametrelerinden biridir. RBC testinin hangi durumlarda doktorlar tarafından istendiği, normal değerleri ve yüksek veya düşük çıktığı durumlar aşağıda belirtilmiştir.

Kan Hücresinin Vücutta Görevi Nedir?

Kan, vücut içinde bulunan tüm hücrelerin, dokuların ve organların beslenmesini sağlayan yaşamsal sıvının adıdır. Kanın niteliği; kişinin sağlık durumunu ortaya koyar. Kan kendi başına beslenme işini yapamaz. Kanın besleyici olması; taşıdığı kan hücreleri ile sağlanır. Bu kan hücrelerinin sayısı ne kadar fazla ise, o zaman kan o kadar kalitelidir. Kaliteli bir kanda; yeterince hemoglobin, alyuvar ve akyuvar bulunur. Dolayısıyla bu kanda taşınan vitamin, mineral ve oksijen çok fazla olur ki bu da tüm organların sağlıklı olması anlamına gelir.

İnsan vücudunun sağlıklı yapısı, ancak organların doğru çalışması ile mümkündür. Dolayısıyla sağlıklı organ; iyi beslenebilen, atıklarından kolayca kurtulabilen organdır. İşte bunu yapan da yine kan hücreleridir. Çünkü kan hücreleri faydalı materyalleri organa verip onun beslenmesini sağlarken; aynı zamanda zararlı olanları da organlardan toplar ve bunları vücuttan uzaklaştırır.

Eğer kişi sağlığına dikkat ediyor; düzenli ve sağlıklı besleniyor spor yapıyorsa vücuda yeterince kan hücreleri için kaynak alıyor demektir. Ayrıca alkol, sigara, zararlı beslenme alışkanlıklarından da uzak duruyorsa, vücudun atık miktarını azaltıyor demektir ki böyle bir vücut daima sağlıklı yaşar.

RBC Normal Değerleri:

Erkek ve Kadında normal değerleri farklılık gösterir. Kadınlarda biraz daha düşük değerde olması kabul edilebilir.
Erişkinlerde yaş ve cinsiyete göre RBC testinin normal değerleri aşağıdadır.

                    Erkek                                  Kadın
13-15 yaş     4,50-5,30 milyon/mm3          4,10-5,10 milyon/mm3
15 yaş üstü   4,50-5,90 milyon/mm3          4,00-5,20 milyon/mm3
 

RBC Yüksekliği Hangi Durumlarda Görülür?

Aşağıdaki durumlarda eritrosit (alyuvar) sayısı artabilir.
Polistemi,
Ağır egzersiz,
Hemokonsantrasyon,
Yüksek rakımlı bölgelerde yaşamak.

RBC Düşüklüğü Hangi Durumlarda Görülür?

Aşağıdaki durumlarda eritrosit (alyuvar) sayısı düşebilir.
Anemiler,
Hemolize neden olan bazı ilaçlar,
Soğuk aglutininlerin varlığı. 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
0********* :

wbc 5,3 RBC 7,29 hgb 13,9 hct46,8 MCV 64,1 MCH 19 MCHC 29,7 RDW 16,6 plt175 mpv8,3 pct 0,144 pdw 16,4 ly 2,1 mo 0,4 ne2,6 eo0,2 ba 00 mo%6,8 ne%48,9 eo%3,6 ba%0,8 ly%39,9 Hocam sonuçlarım böyle buyuk yazdıklarım koyu renkte riski varmı sonuçlarımın tşk ederim şimdiden


Cevap:

Sonuçlarını belirtiğiniz değerler hemogram yani kan sayımında çalışılan parametrelerden sadece bir kaçı, bunlar tek başına fazla bir fikir vermez.Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir, diğer kan sayım parametrelerinizde eğer bir sorun yoksa, sonucunuzda kayda değer bir problem olmayacağını söyleyebiliriz.

Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?




e******** :

epilepsi hastasıyım ve yaptırdığım kan testinde bazı sonuçlar olması gerekenin altında veya üstünde bunlar ne anlama geliyor yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler. RBC - 6.86 MCV - 55.2 MCH - 17.0 MCHC - 30.8 RDW - 16.1


Cevap:

Belirtiğiniz değerler hemogram yani kan sayımında çalışılan parametrelerden sadece bir kaçı, bunlar tek başına fazla bir fikir vermez.Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir, diğer kan sayım parametrelerinizde eğer bir sorun yoksa, sonucunuzda kayda değer bir problem olmayacağını söyleyebiliriz.

Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?

http://tahlil.com/hemogram-kan-tahlilindeki-kisaltmalarin-anlamlari



u*** :

halsizlik ellerde kollarda ağrı uyusma ııcn gıttım kan testı yapıldı sonucları
ferritin sonuç(2.7)referans aralığı(7,0 276,0)
folat sonuç(4.88)referans aralığı (5.38)
serbest t3(3.51) 2.3 4,2
serbest t4(1.21)(0.88)
tsh(2.935)(o.63 4.82)
vitamin b 12(1403) referans aralığı(214 914) sonucları ogrenebılırmıym


Cevap:

Demir ve folik asit değerleriniz düşük.Şikayetlerinizin nedeni bunlar olabilir.
Tedavi olmanız da gerekecek

?