Reflü Nedir? Reflü Önlemleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/03/29 12:34 • Güncelleme Tarihi : 2017/03/29 12:34 •
Gasrtoözafajeal reflü halk arasında bilinen kısa adıyla reflü hastalığı günümüzde sıklıkla görülen bir hastalıktır
Reflü Nedir? Reflü Önlemleri Nelerdir?

Gasrtoözafajeal reflü halk arasında bilinen kısa adıyla reflü hastalığı günümüzde sıklıkla görülen bir hastalıktır.
Hastalık mideden yemek borusuna (özafagus), mide asitleri, safra salgısı ve diğer sindirim organları olan ince bağırsak ( duodenum) ve pankreas salgılarının gelmesi ile karakterizedir.
Yemek borusu gelen asit ve safradan dolayı tahriş olur zamanla da özafajit olarak bilinen yemek borusunun iç yüzeyinde iltihaplanma olayı gelişir.Bu durum yemek borusu mukozasının bir yangısıdır.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Hastalığa yakalanan kişide göğüs kemiğinin (sternum) arkasında kimi zaman boğaza kadar uzanan yanma ve ağrı ortaya çıkar.Ağıza acı veya ekşi sıvı gelmesi, yutma fonksiyonlarında bozukluk görülebilir.
Kimi zaman ses kısıklığı veya seste çatallanma, kalınlaşma da olabilir.Bu durum da ses tellerinin asitten olumsuz etkilenmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
Reflü nedeniyle öksürük de sık görülen bir durumdur.Çoğu zaman bu öksürük sigara veya üst solunum yolu öksürüğü ile karştırılmaktadır.
Uzun süren ve geçmeyen öksürüklerde mutlak suretle hastada reflü olup olmadığı yönünden incelemeler de yapılmalıdır.Reflü öksürüğü tipik olarak geceleri daha çok görülür.Boğazda ve yemek borusunda biriken sıvılara veya asite bağlı boğazda yabancı cisim olduğu hissi de sık görülen bir yakınmadır.
Bulantı, kusma,geğirme gibi şikayetler de sıklıkla görülmektedir.Kimi hastalarda oluşan gaza bağlı göğüs kemiğinin arkasında oluşan hareket ve ses hissi de bulunmaktadır.

Reflü Tansı Nasıl Koyulur?
Bu konuda en yaygın kullanılan altın standart halk arasında mideye hortum atılması olarak da bilinen endoskopidir.
Deneyimli gastroenteroloji uzmanlarınca yapılan bir tahlil yöntemidir.
Reflü Hastaları Nelere Dikkat Etmeli ve Hangi Önlemleri Almalıdır?

Hastalıklar öncelikle yemek yeme alışkanlıklarını gözden geçirmelidir.Tıka basa yemek yemekten kaçınmalıdır.
Akşam yemeği 7 en geç 7:30 a kadar yenmelidir.Özellikle bu öğünde ağır gıdalardan kaçınılmalıdır.
Yatmadan 2 saat öncesine kadar yemek yenmemelidir.Tok karına uyumak sakıncalıdır.
Acı,baharatlı, ekşi gıdalar tüketmemelidir.
Yağlı gıdalar ve kızartmalar da reflü hastaları için zararlıdır.Bu tür besinlerden de uzak durulmalıdır.
Portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveler gereğinden çok tüketilmemelidir.Çikolata ve çikolatalı ürünler, şarküteri ürünleri (salam, sosis, sucuk, pastırma) zararlıdır.
Pastane poğaçasından uzak durulmalıdır.
Aslında mayalı tüm hamur işlerini tüketmek sakıncalıdır.Soğan, sarımsak tüketimi azaltılmalıdır.Hamburger ve fast food tarzı ürünler de reflü hastaları için uygun gıdalar değildir.Domates ve ketçap da zararlı gıdalar arasındadır.
Reflü şikayetleri gece uykuda sık görüldüğü için yatağın başucunun hafifçe yükseltilmesi veya iki yastık kullanılması da pratik bir çözümdür.
Piyasada özel reflü yastıkları da bulunmaktadır.Bu yastıkların kullanılması da faydalı olacaktır.
Reflü hastalarının kilo vermeleri ve mümkünde kilo almamaları da önerilmektedir.
Alkol tüketilmesi de reflü hastaları için kesinlikle sakıncalıdır.Bira, şarap başta olmak üzere mayalı içkiler son derece zararlıdır.
Kahve ve kolalı, gazlı meşrubatlar da yasak içecekler arasındadır.
Sigaranın sağlığa zararı olduğunu bilmeyen yoktur. Reflü hastaları için de sigara doğal olarak zararlıdır ve hatta iyileşmeyi de geciktirmektedir.
Reflü hastaları giysi seçerken de özen göstermelidir.Özellikle beli sıkan kemer, korse ve giysiler hastalığın tetiklenmesine sebep olmaktadır.
Spor sağlığımız için son derece yararlıdır.Ancak bazı spor tür ve alışkanlıkları reflü hasralığı için uygun değildir.Özellikle ıkınma gerektiren ağırlık kaldırma, vücut geliştirme, mekik veya şınav çekme gibi sporlar hastalığın şiddetlenmesine yol açar.
Reflü hastalarının mümkün olduğunca öne doğru eğilmeyi gerektiren eylemlerden uzak durması gerekmektedir.
Reflü için sakıncalı olabilen bir takım ilaçlar da bulunmaktadır.Özellikle hormon ihtiva eden ilaçlar, bazı astım ilaçları ve yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ilaçları kullanan reflü hastaları doktorlarına bu tür bir rahatsızlıkları olduğunu bildirmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?