Reflü ve Diş Hastalıkları İlişkisi

Yayın Tarihi : 2019/06/28 13:28 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/31 08:19 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Reflü; mide kapakçığının gevşemesi neticesinde, midedeki yemeklerin tekrar ağıza gelmesi hastalığıdır. Midede asitle karışan besinler, tekrar ağza geldiğinde fizyolojik pek çok problemi de beraberinde getirir.

Reflü ve Diş Hastalıkları İlişkisi

Reflü; mide kapakçığının gevşemesi neticesinde, midedeki yemeklerin tekrar ağıza gelmesi hastalığıdır. Midede asitle karışan besinler, tekrar ağza geldiğinde fizyolojik pek çok problemi de beraberinde getirir.

Sindirim sistemi; ağızdan alınan besinlerin yemek borusu vasıtasıyla mideye taşınması, burada asitle karışarak sindirimin kolaylaştırılmasına dayalı bir sistemdir. Ancak reflü hastalığında mideden ağıza doğru kaçak söz konusudur.

Mideden gelen besin, asitle karıştığından; ağızda kötü bir tat bırakır. Bunun yanında, çok kuvvetli olan mide asiti, dişlerde de eritme yetisini gösterir ve uzun süre reflü olan hastalarda ciddi diş ve diş eti problemleri meydana getirir. Dişlerde sararma, aşınma, diş eti renginde değişiklik, diş taşı, diş eti kanaması, diş eti çekilmesi, dilde lekelenmeye bağlı renk değişimi bu problemlerin bazılarıdır.  Ağıza gelen bu asitli karışım, ağız kokusu sebeplerinin de başında gelir. Bu sebeple reflü hastaları diş sağlığı konusunda hassas davranmalıdır.

Reflü Hastaları Dişlerini Nasıl Korumalı?

Reflü hastalarının tek şikayetleri diş hastalıkları değildir. Özellikle sosyal hayatta devamlı olarak mideden ağıza gelen akıntı; mide bulantılarına, konsantre olamamaya, yaşam kalitesinin düşmesine de sebep olabilir. Bu sebeple hasta öncelikle reflü şikayetleri için gastroenteroloğa muayene olmalıdır. Bunun yanında reflü şikayetlerinin azalması için; tok karınla eğilme, yatma, egzersiz, kuvvet zorlama gibi eylemler yapmamalı, yatmadan en az bir saat önce yeme ve içmeyi kesmeli, asitli, kafeinli, baharatlı besinler tüketmemelidir.

Reflü hastasının diş için alabileceği önlemlerin başında şüphesiz, 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolü gelir. Bu sadece reflü hastalarında değil, sağlıklı her kişinin de yaptırması gereken bir kontroldür.

Bunun dışında dişler zaten reflüden yeterince aşınmış olacağından, yumuşak bir diş fırçası kullanmalıdırlar.

Günde en az iki defa dişler fırçalanmalıdır.

Gün içinde sık sık su tüketilmeli veya ağız çalkalanmalıdır. Bu sayede mide asitinin ağız içinde birikmesi ve koku yapması engellenir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?