Romatoid Artrit Hastalığı (İltihaplı Romatizma) ve Tedavisi

Yayın Tarihi : 2017/12/27 14:04 • Güncelleme Tarihi : 2017/12/27 14:04 •
Romatoid Artrit, halk arasında iltihaplı romatizma denilenve en sık görülen eklem bağ dokusu hastalıklarından biridir
Romatoid Artrit Hastalığı (İltihaplı Romatizma) ve Tedavisi

Romatoid Artrit, halk arasında iltihaplı romatizma denilenve en sık görülen eklem bağ dokusu hastalıklarından biridir. Bulaşıcı birhastalık değildir ve kroniktir (6 haftadan uzun seyreden). Eklemler arası dokuiltihaplanarak zamanla eklemde hasar ve harabiyete sebep olur.

Bağışıklık sistemimizin yani kendi bünyemizin oluşturduğumikrop içermeyen bir iltihaplı hastalıktır. Yüz kişiden birinde görülen veözellikle yaş arttıkça görülme sıklığı artan bu hastalığın sebebi tam olarakbilinmese de genetik, çevresel ve cinsiyet faktörleri oluşumunda etkilidir.Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür.

Hastalığın şiddeti ve etkileri kişiden kişiye göre değişir.Genellikle uzun sürer hatta ömür boyu sürebilir. Hastalıkta alevlenme dediğimizataklar görülür. Stres, enfeksiyon, mevsim geçişi gibi nedenler alevlenmeyitetikleyebilir ve bu dönemde tedavi uygulanmazsa eklem harabiyeti oluşur.

 Bu hastalığınetkilediği eklemler genellikle el-ayak parmakları, el-ayak bilekleri, diz vedirsekteki eklemlerdir. Eklemler simetrik şekilde vücudun iki tarafında dabelirtileri ortaya çıkaracak şekilde etkilenir.

Romatoid Artrit’in Belirtileri:

-Etkilediği eklemde şiddetli ağrı, şişlik, sıcaklık artışı, hassasiyet,hareket kısıtlılığı vardır.

-Sabah katılığı (Hastalar, sabah uyandığında birkaç saatboyunca eklemlerinde ağrı hissederek tutuklu kaldığını belirtir. Tutuklulukyavaş yavaş açılır ve hareketleri kolaylaşabilir.)

-Halsizlik, yorgunluk ve hafif ateş

-Kilo kaybı

-Anemi (kansızlık)

-El parmak uçlarında uyuşma ve karıncalanma

-Ayak bileğinin iç kısmından ayak parmaklarına doğru karıncalanmave uyuşma

-Dirsekte, elde veya vücudun bazı bölgelerinde ağrısızyumrular oluşabilir.

Romatoid Artrit’in Tedavisi:

Hastalar sıcak uygulamadan ve kaplıcalardan kaçınmalıdır.Şiş ve ağrıyan eklemlere soğuk uygulama iyi gelecektir. Bu hastalıkta erkentanı ve teşhis çok önemlidir. Her hastanın durumuna ve hastalığının şiddetinebağlı olarak uygun tedavi verilir. İlaç sayısı, saatleri ve dozu tedaviaçısından önemlidir ve dikkat edilmelidir. Tedavide hekimin dediklerineuyulmalı ve hastalar kafasına göre asla doz değiştirmemeli veya ani ilaçbırakmamalıdır.

İlaç tedavisinin yanı sıra dengeli ve düzenli beslenme,psikolojik destek, bilinçli ve kontrollü bir hasta olmak, kasları güçlendirmek,düzenli egzersiz yapmak tedavi sürecinde büyük önem taşır. Geleneksel veyatamamlayıcı tedavi yöntemlerine başvurulabilir (akupunktur, bitkisel tedavi),fizik tedavi yöntemlerinden yararlanılabilir, ortez ve yardımcı cihazlarkullanarak tedaviye olumlu katkı sağlanabilir.

Tedavi, hastalığı çoğu zaman tamamen ortadan kaldırmasa dasemptomlarını ve hastalığın ilerlemesini önler. Tedavi edilmezse eklemlerdeişlev ve hareket kaybı, eklemlerde şekil bozuklukları gibi hasarlar oluşur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?