Rubella (Kızamıkçık Nedir)?

Yayın Tarihi : 2016/03/19 12:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/15 11:07 •

Rubella; kızamıkçık olarak bilinen virütik bir hastalıktır.

Rubella (Kızamıkçık Nedir)?

Rubella, kızamıkçık olarak bilinen virütik bir hastalıktır. Kuluçka dönemi üç gün içerisinde  gelişen hastalık deride kırımızı benek ve döküntülerle karakterize edilir. Aşı geliştirilmesi nedeniyle hafif atlatılan ve bulaşıcı olabilen bir hastalıktır.

Virüs Kaynaklı Hastalıklar ve Çözümleri

virüs kaynaklı hastalıklar, ilaç tedavisi ile iyileşemezler. Antibiyotik ilaçlar; bakteriler üzerinde etkilidir ve sayede bakteri kaynaklı hastalıkları iyileştirebilirler. Virütik hastalıklar ise vücuda bulaştıktan sonra iyileşmesi hayli zordur. Yüksek ateş, öksürük, yangı gibi durumlara sebep olurlar. Bu sebeple hastalık vücuda girmeden aşı ile önlem almak gereklidir.

Aşı; öldürülmüş veya zayıflatılmış mikrobun vücuda verilmesidir. Burada amaç; zarar verecek düzeyde olmayan bu mikrobun vücut tarafından tanınması ve yaşayanının vücuda girmesi durumunda savaşabilmesidir. Zaten kızamık aşısı; ülkemizde yapılan aşılar takviminin dahilindedir.

Kişi, aşı olduğu halde bu hastalığa yakalanabilir. Ancak hiç aşı olmayan kişilere göre daha rahat atlatır ki; bu da hem hastalık halinde metabolizmasını düşürmez ve günlük hayatına devam edebilir, hem de bulaş imkanını en aza düşürür. Nadiren de olsa bu durum görülür.

Kızamıkçık Nasıl Anlaşılır?

Bu hastalık halsizlik ile başlar. Kemik ağrısı buna eşlik eder. Deride meydana gelen nokta şeklinde, içi boş yani iltihap dolu olmayan sırtta başlayıp tüm vücuda yayılan yapılar, ardından deri döküntüleri şeklinde ortaya çıkar.

Kızamıkçık Bulaşıcı Mıdır?

Kızamıkçık; bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle kuluçka döneminde belirtiler tam fark edilmediği için bulaş imkanı daha fazladır. Ortak malzeme kullanımı ve fiziksel temas, bu riski artıran en önemli faktörlerdir.

Kızamıkçık teşhisi konduktan sonra; kişisel eşyalar ayrılmalı, özellikle tükürükten bulaşı engellemek adına, hasta kişinin; çatalı, kaşığı, bardağı, tabağı ayrı kullanılmalı. Bunun yanında kişisel olması gereken yatak, çarşaf, havlu gibi materyallerin diğer ev halkının eşyalarının yanına konmaması gerekmektedir.

Özellikle buşalan bir hastalık olduğu için okul çağında sıklıkla görülür. Bu yüzden çocuklara arkadaşlarıyla aynı içeceklere temas etmemeleri hususunda uyarılmalıdır.

Hastalık evrelerini bitirdikten sonra vücudu terk edecektir. Dolayısıyla bu aşamada önemli olan hastalığın hafif atlatılması için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesidir. Güçlenen vücut, hastalığı daha iyi tolere edecek ve ağrıları en aza inecektir.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?