Saç Bitinin Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/07/07 19:00 •
Saç biti baş teması ya da bazen bitlenmiş birisi ile ayni şapkanın, başlığın giyilmesi, ayni tarağın veya fırçanın kullanılması yoluyla bulaşmaktadır.
Saç Bitinin Belirtileri Nelerdir?
Saç biti, daha çok ilkokul çağlarında aileleri tedirgin eden bir durumdur. bu dönemde çocukların henüz kendilerinin farkında olmaması ve kalabalık ortamlarda sıkça bulunması sebebiyle bitler kolaylıkla bulaşabilmektedir. Çünkü saç biti, hareketlidir ve geçiş yapmak onun için çok kolaydır. Ayrıca kolaylıkla çoğalabildiğinden, tedbir alınmadığında uzun süreler saç içinde barınabilir ve varlığını sürdürebilir.

Saç Biti Nedir?

Bit sirkeleri küçük ve gri-beyaz kabukçuklar şeklindedir. Bit sirkesi bitlerin yumurtasıdır.
Bit sirkeleri, kişi bitlendiğinde başta ve vücudun üst bölümündeki kaş, sakal veya koltuk altı gibi kıllı bölgelere yerleşebilir.
Bitlenme ilerlemiş ise bit sirkeleri başörtüsü, şapka, atkı veya saç bandı gibi kullanılan malzemelerin kumaş dokularının arasına da yerleşmektedir.

Saç Biti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bitlenme durumunda saç yıkanırken son durulama suyuna sirke karıştırılması bitlerden kurtulma sürecini kolaylaştıracaktır.
Sirkenin, bit yumurtalarının saça tutunmalarını sağlayan maddeyi yumuşatma özelliği bulunmaktadır. 
Bit tedavinde kullanılacak ilaçlar ve bunların kullanımları doktor kontrolünde olmalıdır. Doktorlar uygun şampuanlar önermektedir.
Bitle mücadele de hasta bireylerin kullandıkları çamaşır, çarşaf ve yatak örtüsü gibi malzemelerin yıkanması da çok önemlidir.
Çamaşırlar yıkanırken kaynatılmalı yada en az 60 °C’de yıkanmalıdır.

Özellikle çocukluk çağında bitin tanımı yapılamadığından bu durumu çocuğa anlatmak oldukça zordur. Bu sebeple çocuğa anlaşılır şekilde ifade etmeli ve gerekli tedaviler yapılırken onun da gönüllü olması sağlanmalıdır.

Saç biti baş teması ya da bazen bitlenmiş birisi ile ayni şapkanın, başlığın giyilmesi, ayni tarağın veya fırçanın kullanılması yoluyla bulaşmaktadır.

Saç Bitinin Nedenleri Nelerdir?

Saç bitinin belirtilerini şöyle sıralayabiliriz: 

 1-Saçta gıdıklanma duygusu, 
 2-Bit ısırmalarından dolayı kafada kaşıntı,
 3-Kaşınmalardan dolayı kafa derisinde yaralar oluşabilir ve kimi zaman bu yaralar iltihaplanabilir,
 4-Yastık üzerinde ince siyah tozlar (bit dışkısı) ya da soluk gri bit derisi görülebilir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?