Sağ Hiler Dolgunluk ve Sol Hiler Dolgunluk Nedir?

Yayın Tarihi : 2022/11/29 17:34 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/04 11:06 • Yazar: Dr. Öğretim Görevlisi Nazire Uçar

Akciğer filmi çektiren kişiler, film sonrası sonuç raporu ellerine geçtiğinde raporu incelerler. Rapor sonucunda akciğerde sağ hiler dolgunluk veya sol hiler dolgunluk gibi tanımlamalar duyduklarında ise bunun ne anlama geldiğini bilmedikleri için çoğunlukla endişeye kapılır. Bu yazımızda akciğerde sağ hiler dolgunluk ve/veya sol hiler dolgunluk gibi ifadelerin ne anlama geldiği konusunda sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

Sağ Hiler Dolgunluk ve Sol Hiler Dolgunluk Nedir?

Hilus anatomide bir organa damar ve sinirler gibi yapıların girdiği bölge anlamına gelir. Hiler demek ise hilusa ait demektir. Hilus bölgesini kasteder. Örneğin, Hiler Lenf Adenopati denildiği zaman Hilus'a komşu lenf bezlerinde büyüme anlaşılır.
Akciğer hilusu akciğere çeşitli yapıların girdiği ve çıktığı yerdir. Bunlar, pulmoner arterler, pulmoner venler (akciğer damarları), sinirler, bronşlar (hava yolları) ve bronşu saran bronşial damarlardır. Bunlar  bu bölgeden akciğere girerler ve etraflarında lenf bezleri bulunur.  
Hiler dolgunluk demek, bu bölgedeki damarlarda genişlemeler, lenf bezlerinde büyümeler yada bu bölgedeki bronşlarda oluşan tümörler nedeniyle akciğer filminde bu bölgenin normalden dolgun, geniş görünmesi anlamına gelir. Normal anatomik görünüm de dolgun olabileceği gibi hastalık nedeniyle dolgun olup olmadığının anlaşılması için akciğer tomografisi çektirmek gerekebilir.
Göğüs hastalıkları tanı ve tedavi sürecinde akciğer grafisi ( akciğer filmi) değerlendirilmesi ve yorumlanması büyük önem taşır. Sağ ve sol hiler dolgunluk olmak üzere akciğer filmi yorumlanması konusunda merak ettiğiniz soruları Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Nazire Uçar'a 7x24 sorabilirsiniz. Sorunuzu hemen sormak için tıklayınız...

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?