Sarı Humma Hastalığı ve Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/11/13 13:19 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/12 12:34 •

Sarı humma, çoğunlukla Afrika ve Güney Amerika bölgesinde yayılış gösteren ve öldürme oranı oldukça yüksek bir hastalıktır.

Sarı Humma Hastalığı ve Belirtileri Nelerdir?

Sarı humma, çoğunlukla Afrika ve Güney Amerika bölgesinde yayılış gösteren ve öldürme oranı oldukça yüksek bir hastalıktır. Aedas aegypti türü sivrisineğin taşıdığı bir virüsten kaynaklanan sarı humma, yüksek ateş, kuma ve idrar tahlilinde albümin çıkması ile karakterizedir.

Tam olarak keşfedilmiş bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte bağışıklık kazandırmak için aşısı mevcuttur. 

Sineklerden Neden Hastalık Bulaşır?

Farklı hastalıkların farklı bulaş şekilleri vardır. Bazı hastalıklar cinsel yolla, bazıları kan yoluyla, bazıları tükürük yoluyla, bazıları temasla kişiden kişiye geçebilir. İnsan bağışıklık sisteminde birincil ve ikincil koruyucu unsurlar vardır.

Birincil unsurlar; deri, ağız, burun gibi; dış ortama açık organlarda mevcuttur. Derinin sert ve koruyucu olması, kıllarla kaplı olması; ağızda tükürük bezlerinin olması ve dışarıdan gelen tozların buradaki nemde tutunarak solunum yollarına gitmesinin engellenmesi; burunda bulunan mukus bezleri ve kıllar sayesinde dış dünyadaki tozların ve mikropların tutulmasıyla hastalık etkenlerinin tutulması sağlanır.

Ancak bu savunma hattını aşabilen mikroplar, kana geçerek hastalık yapma girişimini devam ettirir ki bu durumlarda da ikincil savunma hattı dediğimiz akyuvarlarla savunma yapılır. Sinekler, canlıların kanları ile beslenir ve bataklıklarda yaşar. Dolayısıyla aldıkları hastalıkları başka ortamlara ve başka canlılara kolaylıkla taşırlar. Çünkü bu hastalıklar birincil hastalık hattı ile hiç karşılaşmadan direk kana geçer. Sinekleri hasta etmeyen etkenler, insanlarda hastalık etkenidir.

Ayrıca bir sinek en az on insanı ısırdığında; her birindeki hastalık unsurunu diğerlerine taşır. Sivrisineklerin hastalık potansiyelleri ülkeden ülkeye değişebilir. Çünkü toplumun temizlik ve beslenme alışkanlıkları, o toplumun hastalık potansiyelini belirler. Dolayısıyla ülkemizde yoğun hastalık yapıcı ve ölümcül olan sivrisinek kaynaklı hastalıkları görmüyoruz. Ancak bu hiçbir zaman görülmeyeceği anlamına gelmez. Özellikle su kaynaklarının azalması, temizlik durumunu etkileyebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?