Sebore: Yağ Hücrelerinin Aşırı Yağ Salgılaması

Yayın Tarihi : 2018/05/07 10:09 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/31 09:23 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Sebore genellikle ergenlik döneminde görülen bir durumdur

Sebore: Yağ Hücrelerinin Aşırı Yağ Salgılaması

Sebore genellikle ergenlik döneminde görülen bir durumdur. Kişinin vücut yağ hücreleri gereğinden fazla yağ salgılar. Bu durum cilt üzerinde aknelerin oluşumuna neden olur. Kişinin rahatsız olacağı boyutta görülen sebore, ilaç tedavisi ve kişisel temizlik ile iyileşebilir.

Cilt Neden Yağ Salgılar?

Cilt; gözenekleri sayesinde nefes alabilen bir organdır. Akciğerler ile iç organlar oksijence zenginleşir. Ancak vücudun en büyük organı olan deri, kendi oksijenlenme yöntemi olan, gözeneklerden gaz alış verişini gerçekleştirir. Zaten cilt için kullanılan kozmetik ürünlerin reklamlarında bu ifadeler sıklıkla yer alır ve toplum da artık bu bilgiye sahiptir.

Ciltte bulunan bu gözeneklerin tıkanması, ciltte kararmalara ve yağlanmalara sebep olur. Çünkü nefes alamayan yapılar tazeliğini koruyamaz. Bu kararma en çok sigara kullananlarda görülür. Sigara dumanı, ciltteki gözeneklere tutunur ve burada kalır. Sigara kullanan insanların o anda sigara içmemelerine rağmen devamlı sigara kokmalarının sebebi budur. Bu çoğu zaman gözle görülemeyen cilt gözeneklerinin her birinin kara dumanla kaplandığını düşündüğünüzde, bu karalıkların tamamı nokta şeklinde yüzde bir leke olur ve her biri cildin biraz daha kararmış görünmesini sağlar.

Ancak yağlanma tam olarak böyle değildir. Sigara gibi çevresel bir etki değil, içsel bir sebeptir. Deri organı dış dünya ile gözenekleri sayesinde irtibat halindedir. Bu sebeple içerdekileri dışa, dışardakileri de içe yansıtır. İnsan derisinin altında damarları bulunur. Sadece kan damarı değil, ayrıca lenf damarları da bulunur. Bu damarlar, tüm organlara oksijen ve besin götürürken, organlardaki zararlı atıkları da ilgili organlara götürür. Ancak iç organlarda fazlaca yağ varsa, bunların tamamını taşımakta zorlanır ve dış dünyaya atıp uzaklaştırmak için, damarların dış dünyaya gen yakın alanı olan deriyi tercih eder. Bu sebeple ciltte yağlanmalara yol açar.

Cilt yağlanması her zaman kilolu insanlarda görülen bir durum değildir. Yani fiziksel olarak zayıf olan insanların da bazen ciltlerinin yağlı olduğunu görebiliyoruz. Bu insanların vücutları yapısal olarak yağı kabul etmezken, tüketilen yağlı besinleri cilde atmak suretiyle tolere edebiliyorlardır.

Yağlı ciltlerde özellikle kişisel bakımın dikkatli yapılması ve vücudun nefes mekanizmasını tıkamamak adına bu gözeneklerin temizlenmesi gerekmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?