Sedimentasyon 40 ve 80 Ne Anlama Gelir?

Yayın Tarihi : 2022/10/05 13:34 • Güncelleme Tarihi : 2022/10/08 12:06 •

Sedimentasyon tahlili sık istenen bir kan testidir.Sedimentasyon tahlilinde 40 ve 80 gibi normalin üstü değerlerde çıkan sonuçlar sıklıkla merak edilir. Bu değerlerin ve sedimentasyon yüksekliğinin ne anlama geldiği konusunda bilgi sahibi olmak için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Sedimentasyon 40 ve 80 Ne Anlama Gelir?

Sedimantasyon testi ESR testi olarak da bilinir. Bu test aracılığı ile, kanımızda bulunan  eritrositlerin( alyuvarların) çökme hızları ölçülür.Sedimentasyon testi sıklıkla istenen temel kan tahlillerinden biridir. Doktorların bir çok hastalık ön tanısında hastalarından istediği vazgeçilmez tahlillerden arasındadır. Ancak tek başına sedimentasyon değerinin 40 veya 80 gibi yüksek değerlerde olması ile de asla bir hastalık tanısı koyulamaz. Doktor gerekirse diğer tahlil sonuçları ve muayene bulguları ile irlikte yüksek çıkan sedimentasyon değerini yorumlar.

Sedimentasyon 40 ve 80 Nedir?

Her 2 değer de (40 mm/sa ile 80 mm/sa, yüksek çıkan sedimentasyon değerleridir. Bu değerler hem kadın hem de erkekler için yüksek değerlerdir. Ancak tek başına bu değerlerin yüksekliği ile hemen panik olunmamalıdır.
Örneğin gebelerde, özellikle de 16. gebelik haftasından sonra sedimentasyon değeri fizyolojik olarak yani gebelik sürecinin doğal bir olgusu olarak yüksek çıkar. Yaşlılarda da, yaşa bağlı ve nedeni olmadan sedimentasyon yüksekliği görüldüğü bildirilmiştir.

Aşağıda 40, 80 gibi yüksek görülen sedimentasyon değerlerinin hangi durumlarda olabileceğine dair genel bilgiler verilmiştir.

Sedimentasyon Yüksekliği Nedenleri:

İltihabi ve enfeksiyöz durumlar,
Kanserler,
Verem hastalığı,
Romatizmal hastalıkların süreçlerinde,
Kalp krizi sonrasında,
Kollajen doku hastalıkları (Örneğin Sistemik lupus eritematozus, Sjögren sendromu),
Glomerülonefrit.

Sedimentasyon yüksekliği hakkında çok daha detaylı bilgi için tıklayınız....

 

 


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?