Sezeryan Sonrası Normal Doğum

Yayın Tarihi : 2019/01/30 22:33 • Güncelleme Tarihi : 2019/02/26 13:00 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Sezeryan doğum; her hangi bir sebeple normal doğum yapamayacak anne adayının, bebeğini cerrahi müdahale ile dünyaya getirmesidir. Öncelikli tercih normal doğum olsa da, sezeryan sayısı da azımsanamayacak kadar çoktur. 

Sezeryan Sonrası Normal Doğum

Sezeryan doğum; her hangi bir sebeple normal doğum yapamayacak anne adayının, bebeğini cerrahi müdahale ile dünyaya getirmesidir. Öncelikli tercih normal doğum olsa da, sezeryan sayısı da azımsanamayacak kadar çoktur. 

Sezeryan sonrası normal doğum mümkün mü?

Toplumda sezeryan doğumdan sonra normal doğum yapılamayacağı algısı vardır. aslında bu bilgi kısmen doğru olsa da eksiktir. Eğer gebeliklerin arasında çok kısa zaman dilimi varsa; evet sezeryan sonrası normal doğum yapılamaz.

Sezeryan Sonrası Normal Doğumda Nelere Dikkat Edilmeli?

Sezeryan yırtıkları, kolayca iyileşemeyen bir yapıya sahiptir. Henüz tam iyileşememiş olan yara izleri, tekrar yırtılma riski ile karşı karşıyadır. Böyle bir durumda anne adayında ciddi kan kayıpları hatta hayati kayıplar dahi söz konusu olabilir.  Bu sebeple sezeryan doğum sonrası anne en az iki sene tekrar gebelik düşünmemelidir. Aksi takdirde bir sonraki doğumu da sezeryan olacaktır.

Son çocuğunu sezeryan olarak dünyaya getiren anne adayına; normal doğum için bebek doğum kanalına girmedikçe suni sancı verilmemelidir. Çünkü, bebek gelişimini tamamladığında, uygun pozisyona gelerek doğum kanalına inmeye başlar. Zamanından önce suni sancı verilen bebek, henüz tam doğru pozisyona gelemeden kanala inmeye mecbur bırakılabilir. Bu durumda yine normal doğumdan söz edilemez ve bebek yine sezeryan doğumla dünyaya getirilir.

Hangi durumlarda sezeryan sonrası normal doğum önerilmez?

  • Bebeğin hayati riski varsa; bekletilmemeli ve sezeryan doğuma alınmalıdır. Bebeğin oksijensiz kalması, suyunun bitmesi gibi sebepler bu durumun başında gelir.
  • Sezeryan doğumda rahim kesisi dikeyse, anne adayı normal doğum yapamaz ve sezeryana alınır.
  • Daha önce herhangi bir rahim operasyonu geçiren anne adayları normal doğum yapamazlar. Çünkü rahimde ani yırtılmalar meydana gelebilir ki, bu da istenmeyen bir durumdur.

Anne adayı diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklar taşıyorsa yine normal doğum yapamaz. Bu hastalıklar doğum esnasında annenin hayatını kaybetmesine neden olur. Bu sebeple hekimlerin uygun gördüğü durumlarda sezeryan doğum yapılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?