Sifiliz ( Frengi ) Hastalığının Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/01/10 11:14 •

Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Akut dönemde pelvik ağrının yanında özellikle dış genital organlarda simetrik şankır denilen kırmızı lezyonlar görülebilir.

Sifiliz ( Frengi ) Hastalığının Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Sifiliz etkeni Tripanoma Pallidum’dur. Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Akut dönemde pelvik ağrının yanında özellikle dış genital organlarda simetrik şankır denilen kırmızı lezyonlar görülebilir. Lenf nodları da tutulduğu için lenf bezlerindeki şişliklerle de karakteristiktir.
Tedavi edilmez ve kronikleşirse beyin ve karaciğer gibi diğer organlarada yayılabilir.
Tedavide Penicilin ilacı yıllardır başarıyla uygulanmaktadır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Ortak Özellikleri Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar çok yaygın hastalıklar değildir. Ancak ortak sebebine bakıldığı zaman; çok eşli cinselliklerde bu hastalıkların görüldüğü kanaatine varılır. Yani bir partner ne kadar çok kişi ile cinsel birliktelik yaşarsa, o ölçüde mevcut hastalığı başka bireylere de taşıma özelliğine sahip olur.

Bu sebeple cinsellik algısı bu şekilde olan kişilerin hastalıktan korunmak için ilk yapmaları gereken, tek bir kişi ile cinsel birliktelik yaşamaktır. Aksi takdirde sadece cinsel yolla bulaşan hastalıklar değil; tüm viral ve bakteri kaynaklı hastalıklara da yol açabileceği algısına sahip olmalıdır.

Diğer bir cinsel hastalık kapmakta ihmal edilen durum kişisel hijyendir. Partnerlerin biri dahil eğer temizliğine gereken ihtimamı göstermiyorsa; bu partnerlerin ikisini de tehdit eden bir durum olur. örneğin erkeklerde mantar ciddi bir semptom göstermez. Çünkü pen*s, dışarıya kapalı bir organdır. Ancak vajina, dış ortamdan gelen tehditlere karşı açıktır. Bu sebeple erkete mantar enfeksiyonu var ve bunun farkında değilse, cinsel birliktelik neticesinde mantar kadına bulaşabilir. Bu durumda vajinada kaşıntı, kızarıklık, yanma, peynir kesiği akıntı durumları meydana gelir. Mantar enfeksiyonunda bakteri kaynaklı olduğu için antibiyotik etkili ilaçlar kullanılır. Hem vajinal, hem de ağız yoluyla ilaçlar kullanılabilir. Hatta mantar enfeksiyonunda eşli tedavi gerekir yani partneriniz de ilaçları kullanmalıdır. Çünkü pen*ste hala varlığını devam ettiren bakteriler, vajinanın iyileşmemesine sebep olur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
b************** :

Hocam şüpheli ilşkiden 5 gün sonra bel soğukluğu oldum 2 iğne 3 haftda tetradox kullandım ve geçti.şuan 47 gün bu ilaçlar frenginin ortaya çıkmasını engellemişmidir ve frengi olmuş olabilirmiyim ?


Cevap:

Frengi tamamen farklı bir hastalık.Bel soğukluğu ile ilgisi yok.Bu konuda şüpheniz varsa üroloji doktoruna başvurun.

Tahlil.com'da merak ettiğiniz konuya dair bir çok soru cevaplandı ve yazı yayınlandı.Arama motorumuzu kullanarak konuya dair merak ettiğiniz bilgileri bulabilirsiniz.

Tahlil.com'un arama motorunu kullanarak site içinde dilediğiniz konuyu araştırmak için tıklayınız....


?