Şizofreni Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2020/04/04 10:56 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/04 15:17 •
Şizofreni psikiyatrik bir hastalıktır.Her iki cinste de görülebilir.Şizofreni belirtileri, şizofreninin neden meydana geldiği, nedenleri ve şizofreni hastalarına nasıl yardım edileceği gibi merak edilen konuları yazımızda bulabilirsiniz.
Şizofreni Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Şizofreni Nedir?

Şizofreni, insanların gerçeği olduğundan farklı yorumladığı bir akıl hastalığıdır. Şizofreni, halüsinasyonların, sanrıların ve günlük işleyişi bozan ve devre dışı bırakabilecek son derece düzensiz düşünce ve davranışların bir kombinasyonuyla sonuçlanabilir. Şizofreni olan insanların hayat boyu tedavi görmesi gerekir. 

Erken tedavi, ciddi komplikasyonlar gelişmeden semptomların kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir ve uzun vadeli görünümü iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Şizofreni Belirtileri (Semptomları) Nelerdir?

Şizofreni düşünce(biliş), davranış ve duygular ile ilgili sorunlar içerir. Belirti ve semptomlar değişebilir, ancak genellikle sanrılar, halisünasyonlar, dağınık konuşma ve işlev bozukluğunu yansıtır. Belirtileri şunları içerir:

Hezeyanlar: Bunlar gerçeğe bağlı olmayan yanlış inançlardır. Şizofreni olan insanlar başkalarının onlara zarar verdiğini, bazı yorumların onlara yönelik yapıldığını,  olağanüstü yeteneğe veya şöhrete sahip olduklarını, birilerinin onlara âşık olduğunu,  büyük bir felaketin meydana gelmek üzere olduğunu düşünebilirler. Hezeyanlar, şizofreni olan çoğu kişide görülür.

Halüsinasyonlar: Gerçekte var olmayan şeyleri duymak veya görmek anlamına gelir. Halüsinasyonlar, şizofreniler için normal bir deneyim kadar etkilidir. Herhangi bir duyu organında olabilir fakat en çok duyma duyusuyla ilgilidir halüsinasyonlar.

Dağınık Konuşma:
Dağınık düşünme, dağınık konuşmadan çıkarılır. Etkili iletişim bozulabilir ve soruların cevapları kısmen veya tamamen ilgisiz olabilir. Nadiren, konuşma bazen anlaşılamayan, bazen kelime salatası olarak bilinen anlamsız kelimeleri bir araya getirmeyi içerebilir.

Dağınık veya Anormal Motor Davranış: Çocuksu davranıştan öngörülemeyen ajitasyona kadar çeşitli şekillerde görülebilir.  Davranış bir hedefe yönelik değildir, bu nedenle bu insanlar görevlerini yerine getirmekte zorlanır.  Bu tip davranışlar, talimatlara karşı direnci, tepki eksikliğini, hiçbir anlamı veya yararı olmayan aşırı sayılan hareketleri içerir.

Negatif Semptomlar: Bu, normal çalışma fonksiyonunda azalma ve yetersizlik anlamına gelir. Kişi, kişisel hijyenini ihmal edebilir ve duygu eksikliği( göz teması kuramaz, yüz ifadelerini değiştiremez veya tek bir tonda konuşur)gösterir. Ayrıca, kişi günlük aktivitelere olan ilgisini kaybedebilir, sosyal olarak geri çekilebilir veya zevk alma yeteneğinden yoksun olabilir.

Şizofreni Kimlerde Görülür?

Erkeklerde 20’li yaşların ortasında görülürken kadınlarda 20’li yaşların sonlarında görülmeye başlar. Çocuklar ve 45 yaş üstü kişilerde nadir görülür.

Şizofreni Hastalarına Nasıl Yardım Edilebilir?

1-Şizofreni hastası  insanları yapmak istemedikleri şeyleri yapmaya zorlamayın. Bu, onların kendilerine olan güvenlerini arttıracaktır.
2- Onlarla hayatı paylaşın. Örnek olarak onlarla kart oynayın. Onlarla hayatı paylaşmak hem sizin için hem de hasta için iyi olacaktır.
3- Özgür bir ortam oluşturun. Hastayla ilgili olmak iyidir ancak müdahalecilikten, abartılı duygusal ilgiden, eleştiriden ve sert bir tutumdan uzak durun.
4-Profesyonel yardım alın.Bir psikiyatri uzmanı doktora başvurun.

Şizofreni Hastalığı Neden Meydana Gelir?

Genetik yapı, beyin kimyası ve çevre. Dopamin ve glutamat adı verilen nörotransmiterler de dahil olmak üzere bazı beyin kimyasalları ile ilgili sorunlar şizofreniye neden olmaktadır. Nörogörüntüleme çalışmaları, şizofreni hastalarının beyin yapısında ve merkezi sinir sisteminde farklılıklar olduğunu göstermektedir.

Şizofreni İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

1.Ailede şizofreni hastası bulunması,
2.Kötü beslenme veya
3.Beyin gelişimini etkileyebilecek toksinlere veya virüslere maruz kalmak
4.Bazı hamilelik/doğum komplikasyonları(bir hastalığın veya ilacın yan etkileri),
5.Genç yaşlarda psikoaftik veya psikotropik ilaçlar kullanmak

Şizofreni Nedenleri Nelerdir?

1-Depresyon
2-Anksiyete bozuklukları ve Obsesif Kompulsiv Bozukluk(OKB)
3-İntiharla ilgili düşüncele ve davranışlar
4- Sigara, uyuşturucu veya alkol bağımlılığı
5- Okula veya işe gidememek
6- Sosyal izolasyon
7- Sağlık ve tıbbi sorunlar
8- Mağdur olmak
9- Agresif davranışlar sergilemek.                        

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?