Smear Testi Hangi Hastalıkları Tespit Eder?

Yayın Tarihi : 2018/03/26 01:21 • Güncelleme Tarihi : 2021/03/20 17:33 •
Smear testi; bayanların rahminden alınan sürüntü ile uygulanan bir testtir.
Smear Testi Hangi Hastalıkları Tespit Eder?

Smear testi; bayanların rahminden alınan sürüntü ile uygulanan bir testtir. Özellikle 40 yaş üstü bayanlarda yılda bir kontrol amaçlı alınmalıdır. 

Smear Testi Hangi Hastalıkların Tanısında Kullanılır?

Smear testi; uzun kulak pamuğu görüntüsünde, sürüntü şeklinde vajina girişinden alınan ve alınırken sadece dokunma hissinin oluştuğu asla ağrı ve acının hissedilmediği bir testtir. Pek çok rahim hastalığında, hatta bazen hastalık yoksa dahi kontrol amacıyla yapılması gereken bir tanı yöntemidir. Çünkü sonuçları ağır olabilecek pek çok hastalık bu yöntemle tespit edilebilir ve erken dönem tedaviye başlanabilir. 

Smear testi sonucunda saptanan hastalıklar; Rahim ağzı kanseri, HPV virüsü, Trikomonas, Bakteri ve Mantar. Özellikle sık cinsel ilişki yaşayan her kadın, enfeksiyonlara açık hale gelir. Bazen idrardaki bakteriler dahi rahim hastalıklarına sebep olabilir ki bunun en yaygın olanı mantarlardır. Smear testi sayesinde bu hastalıklar kolayca teşhis edilebilir ve henüz vücuda büyük zararlar vermeden engellenebilir. 

Bakireler Smear Testi Yaptırabilir mi?

Bakire kişilere vajinal muayene ve müdahaleler yapmak etik değildir. Bu sebeple eğer hastanın hayati bir durumu yoksa veya kesin tanı ve tedavisi bu yöntemle değilse; bakire kişilere smear testi uygulanamaz. Uygulanması gerekirse de mutlaka imza karşılığında ve hasta veya vasi onayı ve rızası ile yapılması gerekir. Sadece smear testi için değil tüm vajinal muayene ve müdahaleler için bu durum geçerlidir. 

40 Yaş Üstünde Smear Neden Önemli?

Kadın rahim hastalıkları, ilerleyen yaşlarda daha sık görülür. Çünkü, kadınlara özgü ve onların rahim sağlığını koruyan hormonlar, menopoza yaklaştıkça daha az salgılanmaya, menopozla birlikte ise hiç salgılanmamaya başlar. Haliyle kişiler hastalığa daha açık konuma gelirler. Bu sebeple önlem amaçlı, hiç bir şikayeti olmasa dahi yıllık rutin olarak smear testi yaptırmak gereklidir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?