Soğuk Hava Romatizma Yapar mı?

Yayın Tarihi : 2019/04/01 15:38 • Güncelleme Tarihi : 2019/04/05 18:44 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz

Soğuk ve nemli havalarda eklemleriniz mi sızlıyor? O zaman bu yazımızı mutlaka okuyun çünkü bu yazımızda romatoid artrit dediğimiz yani eklem iltihaplanması olarak da bilinen rahatsızlığın üstesinden nasıl gelebileceğinize dair bilgileri bulmanız mümkündür.
''Soğuk havada ve mevsim geçişlerinde romatizma nasıl seyreder?'' sorusuna cevabı aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

 

Soğuk Hava Romatizma Yapar mı?

Mevsimleri değiştiremezsiniz, ancak romatoid artritiniz soğuk ve yağmurlu havalarda nüksederse, sertliği ve acıyı hafiftletmek için yapabileceğiniz çok şey var.

Konuya dair hastalığı yaşayan ve bilim insanlarının deneyimlerine ve araştırmalarına dayanan görüşlerini aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz:

Pittsburgh'da yaşayan Ashley Boynes-Shuck sorunu birinci ağızdan bildiriyor. 32 yaşındaki  Ashley Boynes-Shuck Romatoid Artrit hastalığı olarak bilinen romatizmal bir hastalıktan muzdarip ve mevsim değiştiğinde, romatizma rahatsızlığının nüksetmeye meyilli olduğunu belirtiyor.

Uzun süreli hastalıklarla yaşamakla ilgili iki anısını yazan Boynes-Shuck," mevsimlerin değişmesi benim için sık sık bir sorun yaratır " demiştir. Özellikle, sonbahar kışa dönerken ve kıştan bahar mevsimine geçerken zorlu bir süreç yaşanıyor.

Uzmanlar, bu rahatsızlık üzerinde mevsimlerin neden etkili olduğundan pek emin değiller. Araştırmalar, sonbaharın Romatoid Artrit için en etkili nokta olabileceğini, kış ve ilkbahar mevsimlerinin ise en zorlayıcı olduğunu göstermektedir. 

New York Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde romatolog ve Yardımcı Doçent olan, doktor Magdalena Cadet ise bu konuda " küçük çalışmalar yapıldı, ancak bunun nedenini destekleyen gerçek bir kanıt yok " demiştir.

Nedeni ne olursa olsun, mevsimler sizin tarafınızda olmadığında romatizmal bir hastalık olan Romatoid Artriti  birkaç basit adımla kontrol altında tutabilirsiniz.

Romatizmayı Nasıl Kontrol Altında Tutabilirsiniz?

1.Kendinizi Sıcak Tutun

Özellikle dışarısı soğuk ve nemli olduğunda, kendinizi sıcacık tutun. Kat kat giyinin. Evinizin her odasında bir battaniye bulundurun. Kaloriferlerinizi sonuna kadar açın. Cadet'a göre, eğer eviniz cereyanlı ya da soğuksa, cereyanı önlemek için evinizi yeniden dekore ettirebilirsiniz.

Sıcak suyun sihrine izin verin. Cadet, "sıcak bir duş alın veya 20 dakika bir küvette rahatlayın," demiştir. Kan akışınız için iyidir ve eklemlerinize masaj yapar.

Losyonlar veya eteri yağlar da bu işe yarar. Önce yağları elinizde ısıtın. Daha sonra eklemlerinize masaj yapmak için kullanın.

Soğuk Hava Romatizma Yapar mı

2.Hareket Edin

İçgüdüleriniz dışarısı yağmurlu veya soğuk olduğunda evde çıldırıyor olabilirsiniz, ancak direnmeye çalışın. Daha iyi hissetmek istiyorsanız, aktif olun. 

Egzersiz, sertliği önler ve eklemlerinize baskı yapan kiloları almanızı önler. Etrafta gezinmek aynı zamanda size ağrıyı engellemeye yardımcı olabilecek endorfin denilen sizi iyi hissettiren kimyasalları salgılamanıza da yardımcı olur.

Yoga, tai chi ve yüzme gibi eklemlerinize baskı yapmayan bir aktivite deneyin.

Cadet," hava gerçekten soğuksa ve bunun bir tetikleyici olduğunu biliyorsanız, dış faaliyetinizi sınırlamak isteyebilirsiniz " demiştir.

Tabiki de alternatifleriniz var. Yürüyüş yerine spor salonuna gidin. Sabit bir bisiklette veya koşu bandında kolay bir egzersiz yapın. Hafif ağırlıklar, direnç bantları veya denge topu kullanın. Ama öncelikle doktorunuzla bu egzersizleri yapıp yapamayacağınızı görüşün.

3.Esneyin

Düzenli esneme, ağrı ve sertliği önlemenize yardımcı olabilir.

Her gün birtakım esneme ve hafif egzersiz hareketleri yapmaya çalışın. Sabah veya yatmadan önce yapabilirsiniz.

Küçük, kolay egzersizlerle başlayın. Yataktayken,el ve ayak bilekleriniz için birkaç hafif esneme hareketlerini yapabilirsiniz. Sonra kalkın ve hafifçe diz çökme hareketlerini deneyin. Destek için bir sandalye veya tezgah kullanın.

4.Sağlıklı Beslenin

Cadet'a göre, tabağınıza koyduğunuz şey sertliği ve şişmeyi etkileyebilir. Sağlıklı beslenme, mevsimler değiştiğinde nasıl hissettiğinizde bir fark yaratır.

Şekeri sınırlamaya çalışın. Yüksek fruktozlu mısır şurubundan kaçının. Cadet, kolesterolü düşük, iltihaplanmaya karşı savaşabilen omega-3 yağ asitleri yüksek bir beslenme önerir. Tabiki, mevsim ne olursa olsun sağlıklı beslenme sizin için her zaman iyidir.

5.İşe Yarayanı Yapın

Harvard Tıp Fakültesi öğretim Hastanesi Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi'nde öğretim üyesi olan ZİV Paz," RA'lı herkes farklıdır " demiştir. "Seni özellikle rahat kılan şeyi bulmalısın."

Boynes-Shuck için, aktif olmak ve güneşli havada dışarı çıkmak rahatlamanıza yardımcı olur. Mevsimsel değişikliklerin sıklıkla ağrıyı tetiklediğinin farkında olmak da yardımcı olur. Tabii ki hava durumu hakkında yapabileceği pek bir şey yok, ama ne bekleyeceğini bilmek, nüksetmeleri kontrol altında tutmaya yardımcı olur.

Boynes-Shuck, "nüksetmeleri ilaçlar, masajlar, uçucu yağlar, kayropraktik, akupunktur, yoga ve genel olarak sağlıklı bir yaşam tarzı ile kontrol altında tutmaya çalışıyorum” demiştir.

İyi bir ruh hali de fark yaratmaktadı. Boynes-Shuck,"iyi bir destek sistemi ve olumlu bir bakış açısının çok önemli olduğunu düşünüyorum,"demiştir. "Ağrı kesinlikle eğlenceli değildir ve hayatınızı zorlaştırabilir, ancak kendi sağlığımızın sorumluluğunu en iyi şekilde ele alabiliriz."

Kaynak: https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/better-living-ra-17/manage/ra-pain-changing-seasons

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?