Soğuk Kış Günlerinde Kış Depresyonuna Dikkat !

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2021/11/29 15:03 •

Soğuk günler de insanın psikolojisi üzerinde olumsuz etki yaratabiliyor.Bu durum da ister istemez kış depresyonunu gündeme getiriyor.Kış depresyonu ile ilgili bilgi sahibi olmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Soğuk Kış Günlerinde Kış Depresyonuna Dikkat !

Soğuk günler de insanın psikolojisi üzerinde olumsuz etki yaratabiliyor. Kışın, özellikle günlerin kısalması ve güneş ışığından mahrum kalınması depresyonu tetikleyebiliyor.

Kış aylarında güneş ışığının azalması ile beyinde serotonin denilen hormonun salgılanması  azalıyor. Serotonin, mutluluk hormonu olarak bilinir. Serotonin hormonu;  uykuyu, ruh halini, ani ve aşırı isteklerle iştahı ve cinsel isteği düzenliyor. Seratonin düşüklüğü ise; sinirli, huzursuz ve depresif ruh hallerine neden olabiliyor.Seratoninin kışın azalması ile birlikte, depresyon bulguları görülebiliyor. 

Kış depresyonunun belirtileri nelerdir? 

1.Uyku ve yeme alışkanlıkları değişir. 

2. Üzüntü, endişe ve boşluk hissi oluşur.

3.Vücutta şekerli ve nişastalı gıdalara düşkünlük artar.Bu gıdalar da ,kendimizi  iyi hissetmemizi sağlayan serotonini çoğaltır. 

Kış depresyonu belirtileri, bahar ve yaz mevsiminin gelmesi ile azalır. Kış depresyonuna karşı alınabilecek en kolay önlem, insanın zamanını olabildiğince açık havada geçirmesidir. Özellikle  sabah sporları bu konuda önemli fayda sağlar. Her sabah yarım saat bile olsa tempolu yürüyüş hem gün ışığı almayı hem de vücudun serotonin salgılamasını sağlar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?