Somnambülizm (Uyurgezerlik) Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2015/06/08 09:36 • Güncelleme Tarihi : 2022/04/17 08:48 •

Uyurgezerlik yaygın olarak görülen bir durumdur

Somnambülizm (Uyurgezerlik) Neden Olur?

Uyurgezerlik yaygın olarak görülen bir durumdur. Uyku halindeyken bilincin uykuda olmasına karşın duyu organlarının aktif olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Uyurgezerlik kalıtsal olabileceği gibi, psikolojik bir hastalığın habercisi de olabilir. Ayrıca beyin damarlarının sertleşmesi veya düşük kan şekeri de uyurgezerliğe neden olabilir. Çünkü bu durumlarda beyin yeterince okjisenlenemez. Yeterince oksijenle beslenemeyen beyin, fonksiyonlarında karışıklık yaşar ve uyku ile uyanıklığı ayırt edemeden, motor becerilerini aktif halde kullanmaya başlar. 

Uyurgezerler eğer evden çıkarlarsa, en sık gittikleri yerlere giderler. Yani bir iş insanı, uyurgezerse arabaya binip, işe dahi gidebilir. Çünkü bu sırada kişinin bilinci kapalı olsa da motor becerileri aktif olur ve kişinin motor hafızası, araba kullanmasını ve yolları ezbere gitmesini sağlar. Bu sebeple eğer bir evde uyurgezer varsa mutlaka kapı kilitlenmeli ve evde güvenli bir alan oluşturulmalıdır.  

Uyurgezerlik mutlaka tedavi edilmelidir. Çünkü kişi hayatı boyunca insanların gözetiminde kalamaz ve bu durum kontrol altına alınmadığında, pek çok kazalara sebep olabilir. Bu sebeple gözardı edilmemeli, dile getirmekten çekinilmemeli ve biran önce tedavi edilmelidir. 

Uyurgezerlere Ne Yapılmaz?

Uyurgezer ve uykusunda konuşan insanlar toplumda azımsanamayacak kadar çoktur. Bu durum çoğu zaman çevreye ilginç ve komik gelir. Bu duruma şahit olan kişiler, uyku rahatsızı kişiyi konuşturur yönlendirir, sorular sorar ve kendince onları daha komik duruma düşürmeye çalışır. Ama unutulmamalıdır ki; bu kişiler aniden uyanabilir ve bir anda bilinçli hayata dönebilirler. Ve eğer bu durum kontrolsüz bir şekilde olursa, uyku hastası kişinin bilinç kaybına, şokuna hatta bir daha asla konuşamamasına dahi sebep olabilir. Bu yüzden uykuda konuşan veya uyurgezer bir insan görürseniz. Sakince koluna girip yatağına yatırın ve asla konuşturmaya, yönlendirmeye çalışmayın.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?